Elhalt terhesség

Kérdés:  2008. márciusában 24 hetes terhesen váratlanul, minden előzmény nélkül kitágult a méhszájam, és megszületett első kislányom, aki 1 napot élt. Fél éves pihenési idő és kineziológusi segítség után, mikor már próbálkozhattunk volna férjemmel, kiderült, hogy vashiányos vagyok, ami szülést követően természetes dolog, de egy következő terhesség előtt nem túl jó, így orvosom tanácsára vaspótló gyógyszert szedtem 2008. szeptembertől-2009. februárjáig, akkorra rendeződött a vérképem úgy, hogy az orvosom ideálisnak látta a körülményeket arra, hogy másodszor is teherbe essek.
A vaspótló gyógyszer szedését abba hagyva a menstruációm 28 napról (ami mindig pontos volt) megváltozott 30-31 napra. 2009. áprilisában késett a menstruációm 9 napot, a tesztek negatívak voltak, elmentem az orvosomhoz. Terhességet nem látott, viszont húgyhólyaggyulladást fedezett fel, arra kaptam Zinatot. A gyógyszer szedését követő 3. napon megjött a menstruációm. 2009. június 2-tól volt az utolsó menstruációm, 2009. július 7-én voltam hüvelyi UH-on, ami méhen kívüli terhesség gyanúját vetette fel, mert a méhben nem látott semmit az UH-os orvos, viszont az egyik petevezetéknél árnyékot vett észre.
Másnap behívott a kórházba, újabb UH és vérvétel. A vérvétel még csak 800-as B-HCG szintet mutatott, így magyarázható volt az, hogy az UH-on miért nem látnak semmit még. Két napra rá a B-HCG 1464 és már egy kis pontszerű terhesség mintha felfedezhető lett volna, de a biztonság kedvéért két nap múlva újból megnézte az UH-os orvos.
2009. július 13-án 6 mm-es petezsákot látott az orvos (naptár szerint 5. hét 6. nap), a petevezetéknél az árnyék továbbra is látható volt, az UH-os orvos azt mondta, hogy majd a saját orvosom utána jár.
Szóltam az orvosnak, hogy a vizsgálat során, főleg amikor az árnyékos részt vizsgálta, fájdalmat éreztem, később azt a választ kaptam, hogy fiatal terhességnél ez előfordul. Az előzményem miatt táppénzes állományba kerültem. A következő vizsgálat július 20-án volt, a petezsák 10 mm-nek látszódott, a szabiról hazaérkező saját orvosom végezte el ezt a hüvelyi UH-ot, itt már vizsgálat során fájdalmat nem éreztem, ez az UH-os gép más típusú volt, nem látszódott a petevezetéknél az árnyék.
Duphaston 2×1-t írt fel az orvosom. 2009. július 23-án újabb hüvelyi UH, a petezsák 12 mm, július 26-én már 15 mm-t mutatott. 2009. július 30-án (naptár szerint 8. hét 2. nap) az UH-on az orvosom nem látott növekedést és sajnos a petezsák is üresnek tűnt. Még adott 1 hét türelmi időt, de felkészített rá, hogy nagy eséllyel elhalt terhességről van szó, mivel üres a zsák és nem is megfelelő méretű.
Augusztus első hetében még egy biztonsági UH-ot készítenek, de utána nagy valószínűséggel be kell fejezni a terhességet. Mindeközben volt egy vizeletvizsgálatom, amiben Streptococcus Agalactiae baktériumot 10'3 csíraszámmal tenyésztett ki, és erre megint Zinatot kaptam.
A menstruációm hosszának változása jelez valamit, vagy ilyen előfordul, és nincs jelentősége? Következő alkalomnál kikerülhető, hogy újból korán elhaljon a terhesség egy megelőző terápiával? Esetleges vizsgálatok indokoltak az esetemben, mivel a két terhességből egy sem végződött sikerrel, vagy a két esetet nem szabad összekötni? Önnek mi a véleménye azzal kapcsolatban, egy ilyen műtét után mennyi időnek kell eltelnie a házasélet gyakorlása nélkül?
Az internetes topikokban olvastam, hogy egy ilyen műtét elvégzését követően sok nő tapasztalta azt, hogy könnyebben esett teherbe, Önnek mi a tapasztalata e téren? Önnek mi a véleménye azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen műtét után mennyi időnek kell eltelnie a következő terhességig (3 vagy 6 hónap)? Az első terhességemnél ittam a Sunrider termékcsalád Calli teáját, ennél a terhességnél nagyon jó vér- és egyéb eredményeim voltak. A kislányom 24. hetesen 800 grammal született, ami az orvokat is meglepte. A második terhességnél nem ittam a teát direkt, mert féltem, nehogy a tea legyen az első sikertelenség okozója.
Önnek mi a véleménye, ha nálam ilyen jól hatott, akkor esetleg próbáljam meg újból? A következő terhességem esetén, a méhszáj kinyílásának kivédésére ismer valamilyen terápiát, van tapasztalata e téren? Intimtorna tanfolyamot végeztem.
Előre is köszönöm a segítségét és várom véleményét az esetemmel kapcsolatban!

| terhesség, kockázat
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2009 ;14(augusztusi)   InforMed

41 év tapasztalatom van.....
A vetélések miatt egy részletes kivizsgálást kellene végezni. Érzésem szerint, Önnek baja lehet a vércukorszabályozással.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a várandósságról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség - rizikófaktorok rovatban olvashatók.

2009-08-09 15:29:58
| terhesség, kockázat

Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.


Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


A szívroham kevésbé ismert kockázati tényezői

A szívrohamért a legtöbben a zsíros ételeket és az ülő életmódot hibáztatják. Igaz, hogy az étrend, az életmód és az örökölt gének fontos szerepet játszanak, de van néhány olyan kockázati tényező is, amely kapcsolatba hozható a szívrohammal.


Vizsgálatok babaváráskor - orvoshoz mikor, miért?

A leendő anyuka és a baba egészsége érdekében is célszerű bizonyos orvosi vizsgálatokon részt venni. Ennek - ajánlott - menetrendjét osztjuk meg Olvasóinkkal…


Web Design & Development Prowebshop