Végbélpolip és kezelése

Kérdés:  Édesapámnak két nappal ezelőtt erős vérzést követően a megyei kórházban végbélpolipot állapítottak meg. A doktor elmondása szerint 1,5x3 cm nagyságú, kifli alakú polipról van szó, amely nagyságát tekintve már csak műtéti eljárással távolítható el. A szövettani eredmény még kérdéses, de szintén a doktor úr elmondása szerint, várhatóan rosszindulatú.
Ön szerint, valóban egyértelmű a jó- vagy rosszindulat megállapítása szövettan nélkül? Mekkora a vastagbélpolip jó- és rosszindulatú megbetegedéseinek aránya? Az átolvasott orvosi vélemények alapján nem tudtam meg, hogy mikor és mely esetekben fajulhat a betegség odáig, hogy kihelyezik a végbélnyílását a hasfalra.
Talán nehezen fogalmaztam meg aggódásomat és nem is szeretném eltúlozni, egyszerűen csak kérem, adjon számomra világos információt mire számíthatok a betegség ezen stádiumában, és a későbbiekben. Mindent megtennék a gyógyulásért, nagy szükségem van az édesapámra!
Köszönöm!

| végbélpolip
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(júliusi)   InforMed

Természetesen prognózist csak a szövettani lelet birtokában lehet mondani, de akkor se biztosat, csak megközelítőt. Semmit se változtat a helyzetén, ha azt mondanám, hogy ennyi és ennyi százalék az arány. A tükrözést végző orvos gyakran a látottak alapján is tudja, hogy jó vagy rosszindulatú elváltozásról van szó, de véglegeset csak a biopszia után tud mondani. Végbélrák esetén gyakran csak addig kell kivezetni a végbelet, míg nem gyógyul a műtéti terület, és utána helyre lehet állítani a rendes utat. De ez megint a konkrét esetre szabott, és erre is csak a műtétet végző orvos tud egyértelmű választ adni.

Kapcsolódó cikkek a Vastag- és végbélpolipok rovatban olvashatók.

2009-08-09 18:18:37
| végbélpolip
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop