Stressz - Xanax helyett 5-HTP

Kérdés:  Nagyon stresszes munkahelyen dolgozom. Nem tudok aludni, és feszült, szorongó lettem. Az orvos 50 mg Serliftet és 2 mg Xanaxot írt fel. Most már jobban vagyok, de nem akarok a gyógyszerek rabja lenni. Ez az állapot évente visszatér. Hallottam az 5-HTP nevű szerről, amely természetes alapanyagokat tartalmaz.
Felcserélhetem a gyógyszereimet az 5-HTP-re?

| depresszió, gyógyszer
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(augusztusi)   InforMed

Magyarországon nincs forgalomban az 5-HTP nevű anyag, de beszerezhető. Nekem nincs a pácienseimen keresztül tapasztalatom vele, de az információim szerint várhatóan nem ártana magának, ha szedné, a Serlift helyett, a Xanaxot meg mindenképpen javasolt elhagyni.
Az 5-HTP szerotonin előanyag, a szerotonin meg az emberi szervezetben természetesen jelenlevő és termelődő, a jó érzésért felelős, depresszió és szorongás ellenes biogén amin, aminek az anyagcseréjébe avatkozik be a Serlift és a hasonló szerotoninvisszavételt gátló antidepresszáns.
Ha az antidepresszánsát leváltja 5-http-re azzal még nem oldotta meg azt a problémáját, hogy évente visszatérnek a depressziós időszakai és hogy szorongó, rossz alvó. Szerintem a gyógyszer arra való, hogy átmeneti segítséget adjon addig, amíg nem talál ki egyedül, vagy segítséggel olyan változást az életében, amikor eldobhatja a mankót.

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2009-08-13 19:48:48
| depresszió, gyógyszer

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop