Gyermekem fél a zajoktól

Kérdés:  Van egy 20 hónapos kislányom, aki fél az erősebb zajoktól (porszívó, robotgép, fúró). Úgy gondolom, ez sajnos az én hibám, mert kis korában mindentől jobban óvtam a kelleténél. Amikor takarítottam sétáltak a mamival, és nem gondoltam arra, hogy ezzel rosszat teszek. Próbálnám hozzászoktatni az efféle zajoktól, de nem tudom, mit tegyek, amikor végigzokogjuk a porszívózást, vagy elmenekül a szobába a botmixer hangja elől. Próbálom elmagyarázni neki, megmutatni a dolgokat, de nem tudom, mi lenne az igazán célravezető segítség. Erőltetni sem szeretném, de úgy gondolom, az sem jó, ha mindig elviszem a zajforrásoktól, mert akkor tényleg sohasem fogja megszokni.
Szerintem, amúgy összességében félősebb az átlagosnál, mert régebben pl. a tüsszentéstől, köhögéstől is képes volt megijedni, pedig azzal a mindennapi életben találkozott.
Segítségét előre is köszönöm!

| szorongás, félelem
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(augusztusi)   InforMed

Sok apró gyermek fél a háztartási gépek zajától, aztán ez el is múlhat. Figyelemre méltónak tűnik számomra az a megállapítása, hogy félősebb a gyerek az átlagnál, és hogy túlóvta a gyereket. Ezen még lehet változtatni, de ennek a kulcsa nem a gyerekben, hanem az anyában és a kis családban van, a maga hozzáállásán, szorongásán, vagy határozottságán is nagyban múlik, hogy milyen lesz a gyermeke.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) és a Gyermeknevelés rovatokban olvashatók.

2009-08-13 19:48:48
| szorongás, félelem

Web Design & Development Prowebshop