Gynecomastia

Kérdés:  Fiú vagyok, 18 éves koromban éreztem először egy csomót a jobb mellbimbómban. Onkológián 2004. áprilisban státuszom: bal emlőben kórós elváltozás nincs. Jobb emlőállomány minimálisan duzzadt, retromamillárisan lencsényi tömöttebb terület tapintható. Vér-, vizelet- és hormonvizsgálat negatív. UH eredmény: a jobb retromamillaris regioban az ellenoldalihoz hasonló szerkezetű, mérsékelten duzzadtabb mirigyrészlet ábrázolódik. Kóros képlet, vagy axillaris nyirokcsomó nem látható.
Diag: gynecomastia l.u.
2005. május minimálisan nagyobb a jobb emlő, mirigyes tapintatú, axillákban, ill. nyakon kóros limfoglandula (nyirokcsomó) nem tapintható. Laborok negatív, a diagnózis emlő hypertrophia.
2005-ben még úgy gondoltam, hogy majd eltűnik ez a csomó, azóta sem múlt el ez a duzzanat, nem fáj, de úgy érzem, tapintásra nőtt egy kicsit mostanában. Mit javasol, újra elmenjek kontrollra? Lehet a duzzanatra valami rossz hatással, hogy edzek, és mellizom-gyakorlatokat végzek (súlyzós emelés, fekvőtámasz stb.)?
Köszönöm válaszát!

| emlő, ginekomasztia, emlÅ‘
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(augusztusi)   InforMed

Egy növésben levő gyereknél teljesen normális esetben is kialakulhat gynecomastia. Nem kell vele foglalkozni, ha nem okoz panaszt, és nem növekszik jelentősen. Nyugodtan edzhet, de szigorúan tilos bármiféle "izomerősítőnek" mondott szert használni hozzá, mert az ezekben levő anabolikumok szintén jelentős gynecomastia kialakulásához vezethetnek.

Kapcsolódó cikkek az Emlőbetegségek, ciszták, csomók rovatban olvashatók.

2009-08-19 19:08:12
| emlő, ginekomasztia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop