Szívbetegséget megelőző életmód

Kérdés:  19 éves mozgáskorlátozott lány vagyok. Sajnos nagyon sokat stresszelek a tanulás miatt, mivel maximalista vagyok, nagyok az elvárásaim magammal szemben, és mindenkinek meg akarok felelni. Tudom, hogy a tartós stressz hosszútávon árt a szívnek, de az idegeskedés ellen sajnos nem nagyon tudok mit tenni. Aggódom az egészségem miatt, ezért mindent el szeretnék követni annak érdekében, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentsem, hogy a stresszet kivéve ne nagyon legyen olyan tényező, ami szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezetne.
Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, nem vagyok elhízott (épphogy sovány vagyok), amennyire lehet, egészségesen táplálkozom (többnyire a saját kertünkben megtermelt gyümölcsöt, zöldséget, tojást, az ezekből készült főtt ételeket eszem, vizet, teát, vagy házi készítésű szörpöt iszom, mindennap elfogyasztok egy csésze 2,8%-os tejet (általában kakaó formájában). Igyekszem rendszeresen mozogni (sétálok a magam tempójában, szobabiciklizek).
Ön szerint még mit tehetnék szívem egészsége érdekében? Milyen ételeket fogyasszak például, ami kifejezetten jót tesz a szívnek, ami gátolja a szívbetegségek kialakulását, és ami (lehet, hogy ilyen nincs) vissza képes fordítani az éppen kialakulóban lévő betegséget? Mely ételeket igyekezzek kerülni? Naponta mennyi időt fordítsak mozgásra, ami még hasznára válik a szívnek, és még nem terheli meg? Milyen mozgásokat, gyakorlatokat végezzek még a sétáláson és a szobabiciklizésen kívül, ami karbantartja, esetleg erősíti a szívet? És még a mozgáson, az egészséges táplálkozáson, és az elegendő alváson kívül tudna mondani valamit, ami jót tesz a szívnek?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

| szívbetegség, életmód
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(augusztusi)   InforMed

Minden valószínűséggel annak ismeretében se tudnék más választ adni, mintha megírta volna mozgáskorlátozottságának természetét. Ugyanis, ha a mozgáskorlátozottságot előidéző betegségnek nincsenek közvetlen vagy közvetett szív- és érrendszeri következményei, nincs mitől tartania. Az eddigi rendszabályok betartása biztosan hasznos, másra nincs szükség.

Kapcsolódó cikkek a Szív és érbetegségek rovatban olvashatók.

2009-08-19 19:08:12
| szívbetegség, életmód
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop