Dohányzás megnyugtat

Kérdés:  23 éves egyetemista lány vagyok nappalin, mellette éjszaka dolgozom. Sokszor annyira ideges vagyok, hogy szét tudnék robbanni akkora a nyomás rajtunk. Ha elszívok naponta 2-3 szál cigarettát, az engem nagyon megnyugtat, és utána úgy érzem, oké, el tudom rendezni a dolgaimat. Nem mindig dohányzom, van, amikor 1 hétig semmit, de van, mikor egymás után 10 szálat is elszívok, este meg a doboz másik felét, de utána mindig 1 hét szünet úgy megundorodom a bagótól.
A barátnőim és a barátom is mindig a dohányzás veszélyeivel riogat, már titokban dohányzom, kimegyek valami padra, vagy leülök a folyópartra. A barátnőim és sok más ismerősöm különben stressz esetén nyugtatókat szed szinte naponta, más meg őrjöng, vagy iszik, de ez a nyugtató téma nagyon megy sok ismerősöm körében. Az orvosok fel is írják nekik, aztán meg bambulnak egész nap. Mindenhol a dohányzás veszélyeiről van szó, barátom, mint egy dedóstól kérdezi: "Már megint dohányoztál? Mennyit?"
Tényleg annyira káros a dohányzás, nem lehet mértékkel csinálni, napi 1-2 szál például? Nekem stressz oldó, és fel is ébreszt kicsit, mert alacsony a vérnyomásom. Mértékkel dohányozni, úgy, hogy az életünk része, és nem káros, vagy tényleg teljesen abba kell hagyni, annyira veszélyes? Én sokszor úgy érzem, bár semmi egészségügyi képzettségem nincs, hogy sokkal károsabb stresszhelyzetben lenni, vagy pálinkázni, pláne nyugtatózni, mint dohányozni.
Köszönöm válaszát!

| dohányzás, stressz
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(augusztusi)   InforMed

Természetesen a dohányzás nem egészséges, de semmivel se károsabb, mint a pálinka, vagy gyógyszer (nyugtató, stb.). Bizonyos fokú stresszre szükségünk is van, így tudunk nagyobb, jobb teljesítményt nyújtani, nincs szükség a kikapcsolására. Ha ez túllépi az elviselhetőség határait testmozgás, jóga a legjobb stresszoldó.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-08-31 20:39:53
| dohányzás, stressz
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop