Agyalapi mirigy, hormonprobléma

Kérdés: Én egy 30 éves anyuka vagyok. A kisfiam 6 éves, és a problémáim 3 éve kezdődtek. Szülés után nem tudtam lefogyni. A nőgyógyászom azt mondta, hogy diéta. Sokfélét kipróbáltam, sikertelenül. Jöttek rám a kilók, pedig nem ettem sokat. Elkezdett szőrösödni az álam, és tiszta fehér folt lett mindkét kezem, és a hátam. Mindennap fejfájással ébredtem, és egész nap fájt a fejem. Kaptam Diana35-öt, melyet két évig szedtem. 2007-ben a sok fejfájás miatt elküldtek neurológushoz, de nem találtak semmit. Szedtem a gyógyszert rendesen, lefogytam pár hónap alatt majdnem 20 kg-ot, elmúltak a panaszaim is. 2008. decemberében a nőgyógyászom javasolta, hogy nézzünk hormonszintet, és abbahagytam a gyógyszer szedését.
2 hónap elmúltával vérvétel a menstruáció első napjától számított 19. napon. Pajzsmirigy hormonok: T4 szabad frakció 16,690 pmol/L, T3 szabad frakció 5,470 pmol/L, TSH (szuperszenzitív meghat) 1,040 mIU /L. Kissé magas prolaktin szint, totál tesztoszteron 3,4 nmol/L. A fejfájás visszajött és rosszabb lett. A szőrösödés visszajött, és szemöldökcsipesszel kelek. A kilók jönnek rám, és nem eszek semmit. A legrosszabb, hogy amit eszek szinte mindent kihányok.
Megint neurologushoz küldtek, majd hipofízis sella MR-vizsgálat. 2009. 03. 06. Lelet: Az enyhén jobbra lejtő fenekű sellaban jobb felében vaskosabb, a kontrasztanyagot működő mirigyállományra jellemzően halmozó hypofizis ábrázolódott, melyben jobb oldalt a felső kontúr alatt kontrasztanyag adása után kb. 3 mm-es, környezeténél kevésbé halmozó terület válik sejthetővé. A hipofízisnél centrikus. A chiasma és a parasellaris régió szabad.
Melléklelet: Az epipharynxba felső 4/5-ében éles kontúrú, alsó partumában kissé karélyos szélű, utóbbiban a kontrasztanyag adása után intenzív halmozást mutató, az adott életkorban, de ettől eltekintve is kórós méretű lágyrész terime domborodik (legnagyobb átmérője kb. 35x17, 5x37 mm).
Vélemény: Hypophysis microadenoma suspitiuma. Az epypharinxban leírt eltérés miatt sürgős FOG konzílium javasolt (a pharynx fala a nem erre centrált vizsgálatnál a leírt terimen túlmenően is aszimmetrikusan megvastagodottnak látszik, a kontrasztanyagot halmozza).
A neurologus felírt nekem valami agyvízelhajtót (Glycerin + víz), amit 3x1 dl-jével kellett innom. Ettől mindig elmúlt a fejfájásom.
Közben voltam fül-orr-gégészeten is, vettek szövettant az orrmandulámból, vagy ami a helyén van. Várom még az eredményt. A neurológus miután ez már nem az ő szakterülete, azt mondta, ne igyam tovább ezt az agyvízelhajtót. Azt mondta, endokrinológusra van szükségem a továbbiakban. Nem szedhetem a Diana35-öt, amíg nem vizsgálnak ki.
El vagyok keseredve. Nem tudom, mit csináljak, hová menjek? A várakozási idő az endokrinológiára 3-4 hónap, nekem iszonyúan fáj a fejem, állandóan hányingerem van, hízok, és már nem érzem magam nőnek.
Kérem a doktor urat, segítsen! Mondjon valamit, mi lehet a bajom? Hová menjek?
Köszönettel!

PCOS | Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(márciusi)   InforMed | Petrányi, Gy.
Ezt a kérdést mintha már egyszer megválaszoltam volna. Belgyógyász-endokrinológus kell, hogy kivizsgálja. Hízás és fejfájás miatt hormonális fogamzásgátló tilos egyébként is. Aki nem eszik, lefogy (l. haláltáborok stb.). Ön is eszik, hiszen kihányja. Persze, egyszerre csak nagyon keveset szabad enni, de gyakran, a tiszta vízen kívül, pedig minden, ami a szájon bemegy, tartalmaz kalóriákat, ami az arra hajlamosat hízlalja.
A hazai rossz szervezést nem tudom megoldani. Belgyógyász-endokrinológusra van szüksége. Az a pici elváltozás az agyalapi mirigyben lehet teljesen ártalmatlan, és Önnek policisztás ovarium szindrómája van, ami a prolaktin szintet is emeli. Ez ügyben javaslom https://polycystov.extra.hu weboldalam tanulmányozását is. Ott szó van a helyes diétáról is, mely még Önnél is jó lehet, bármi baja derül is ki.

Kapcsolódó cikkek a Petefészek ciszták, policisztás ovárium szindróma rovatban olvashatók.

2009-03-30 21:16:35
| PCOS
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop