Ájulások, alacsony vérnyomás

Kérdés: A problémám a következő! Évek óta tisztában vagyok vele, hogy vérnyomásom alacsonyabb az átlagosnál, De kb. 8 héttel ezelőtt vidéken töltöttem a hétvégét egy lovas összejövetelen és egy csúnya napszúrással (?) tértem haza! A háziorvos kezelgetett egy hétig, aztán beutalt a kórházba (a napszúrás tipikus tüneteivel/hányás, fejfájás, szédülés/+Hypotonia+Vashiány) ott elláttak, kivizsgáltak (szinte minden leletem negatív lett, csak a vérképemben illetve 1-2 paraméternél volt eltérés) és másfél hét elteltével annak rendje és módja szerint hazaengedtek. Ezt követően a hét hátralevő részét otthon töltöttem. Ez idő alatt több alkalommal megszédültem vagy elájultam (3 alkalommal, 1-2 másodpercre). Aztán visszamentem dolgozni. 4. nap a munkaidőm vége fele elkezdtem szédülni, majd a munkaidőm lejártát követően már csak kísérettel tudtam hazamenni! Még aznap kétszer elájultam (ez alkalommal már 2-3percre) És a másodiknál enyhe agyrázkódást is kaptam. Ezen a napon több alkalommal is mértem (volna) a vérnyomásom, de a (egyébként működőképes) csuklós vérnyomásmérő nem tudta mérni! Csak egy lefele mutató nyilat lehetett rajta látni. Az ügyeletes orvos 80/60-as vérnyomást mért, a traumatológián még ennél is alacsonyabbat mértek, majd a belgyógyászaton újra 80/60-at. Hétfőn (25-én) 100/70-es vérnyomással hagytam el a kórházat! Aztán, a háziorvos utasítására (29-én) pénteken visszakerültem, ahol újabb egy hétig próbálkoztak sikertelenül (ez idő alatt 3x volt eszméletvesztésem)! Már a végén a doktor urat sajnáltam, mert tényleg mindent megtett. Azért egy kiderült, hogy nemcsak alacsony a vérnyomásom, hanem felállásnál még jobban leesik. (konkrét diagnózisok: Alacsony vérnyomás, orthostaticus hypotensio, syncope és collapsus, szédülékenység).
Eddig háromszor látott ideggyógyász, csináltak EKG-t, számtalanszor vettek vért (kortizol- és pajzsmirigy vizsgálathoz is). Voltam koponya CT-n, mellkas röntgenen, hasi ultrahangon, nyaki- és koponya röntgenen, gyomortükrözésen, nyaki ultrahangon, szívultrahangon, négyféle MRI vizsgálaton (koponya, gerinc (itt találtak egy porckorong sérvet, amit valószínűleg egyik ájulásomnál szereztem be), mellékvese- és kismedencei szervek (itt, pedig egy 3,7 cm-es cisztát az egyik petefészkemben)).
Volt Holter (eredménye szívritmuszavar) vizsgálatom, carotis kompresszió, illetve utolsóként egy neuropathia kivizsgálás, ahol fény derült a nagy titokra, hogy mi okozza az eszméletvesztéseimet. Eredmény: mindkét oldali alsóvégtag myelinizált és myelinizálatlan vékony sensoros rostjainak, valamint mindkét felső végtag myelinizálatlan vékony sensoros rostjainak enyhe fokú, hypaesthesias típusú károsodása mutatható ki. Közepes fokú a sympathicus és parasimp. rendszert egyaránt érintő autonóm neuropathia igazolódott.
Tüneti kezelést kapok(Gutron, plusz B-vitaminokat, Migamma-N). De továbbra is szédelgek és egy-egy rossz mozdulat után összeesek, bár tény, hogy az ájulásaim kicsit ritkábbá váltak. De sajnos komoly sérüléseket is okoztak (pl. a kezemet egy hete kellett operálni, mert benne egy üvegpohárral ájultam el)! A magam 23 évéhez képest, itt ülök a gép előtt és ilyesmiket írogatok, ahelyett, hogy azt csinálnám, amit szeretnék, vagy ami a dolgom lenne (dolgozni nem tudok, se sportolni, se semmi, sőt még a felvételi előkésztőt se tudom elkezdeni!)!
A kérdésem a következő volna: -Mit tehetek ilyenkor? -Mire számíthatok? -Mikor élhetek újra teljes életet?
Köszönettel!

| Az Orvos Válaszol 2005 ;10(9)   InforMed
Kérdéseit ideggyógyász kezelőorvosának tegye fel, részletes leírásából ugyanis nem derül ki, hogy végül is minek tulajdonítják az idegrendszeri károsodás kialakulását.
2005-10-06 21:57:21
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop