Kettévált hasizom, borsónyi köldöksérv

Kérdés:  Mindhárom terhességemmel 23 kg-ot híztam, egy év alatt mindig szépen leadtam, lapos volt a hasam. A babák között 2-2 év van. A harmadik terhességemnél nagy súlyú babát spontán szültem borsónyi köldöksérvvel és kettévált hasizommal.
Jelenleg 5 hónapos a babám és sajnos még nem fogytam a szülés óta semmit, pedig szoptatok, kerülöm a hizlaló, egészségtelen ételeket. A hasam olyan nagy, mintha 5-6 hónapos állapotos lennék, iszonyat. Semmilyen fájdalmam nincs.
Milyen mozgásformát javasol, amivel a hasam kerülete lecsökkenne? Nagyon szeretek felülést végezni, nem tudom viszont, hogy ez most árthat-e? A kettévált hasizom, pedig erősítő gyakorlatokkal valamennyire visszaáll, vagy csak műtéti úton? Drasztikusan nem kívánok tornázni még a szoptatás miatt, de már nagyon aggasztó a kinézetem, átadják a helyüket a buszon, előreengednek az emberek a gyógyszertárban, mert kismamának néznek.
Válaszát előre is köszönöm, egy 33 éves anyuka.

rectus diastasis, szülési szövődmény, kettévált hasizom | A szakértő válaszol - Alkony Hajnalka 2011 ;16(augusztusi)   InforMed | Alkony, H.
Válasz:  Az Ön által leírtak alapján Önnek rectus diastasisa van. Amennyiben a szülés utáni kontrollvizsgálat során, az orvos nem javasolt műtéti ellátást, valószínű, hogy funkcionális probléma nem áll fenn.
Javaslom továbbra is, hogy az étrend kialakításában legyen körültekintő. Továbbá válasszon dinamikus, keringés-, és légző rendszert megmozgató mozgásformát (pl. tornázzon, (szoba)kerékpározzon, gyalogoljon, kocogjon). Ezen kívül, végezhet alsó-, és felsőhasizom erősítő gyakorlatokat, amelyek a hasfal esztétikai formálódását segítik, de legyen óvatos, kerülje a túlerőltetést!

Kapcsolódó cikkek a Szülési szövődmények rovatban olvashatók.

2011-08-12 23:17:49
| rectus diastasis, szülési szövődmény, kettévált hasizom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop