Alvászavar? - 22 hónapos kislány

Kérdés: 22 hónapos kislányom van, aki gyakorlatilag tíz éjszakát nem aludt végig életében. Nappal vidám, pörgős, egyfolytában mozog, rohangál, nevetgél, folyamatosan beszél. Este 9-kor elaltatjuk, ami viszonylag hosszas művelet, mert nem akar aludni. Nagy nehezen elszunnyad, de gyakran már éjfél-egy óra körül ébred, és nem tud visszaaludni. Beszél, kiabál, hogy anya-apa, játszani akar (amit természetesen nem teljesítünk), de van, hogy zaklatottan sír (mintha rosszat álmodna). Gyakran több órát van ébren, mire visszaalszik, de ilyenkor is legkésőbb fél 6-kor kel reggel. Van, amikor hajnal 4-kor kel, és már nem alszik vissza. Nappal másfél-két órát alszik délelőtt.
Egy hónapja kistestvére született, azóta rosszabb a helyzet, éjjel többször kel. Tegnap pl. hozzá 9x kellett bemenni, míg az újszülött ehhez képest csak 2x ébredt. Nagyon kimerítő. Fogadjuk el így, hogy ő ilyen, vagy valóban alvászavarról lenne szó? Homeopátiás szerekkel próbálkoztunk, hatástalan.
Kihez forduljak, mit tegyek, hogy kicsit is javuljon a helyzet?
Köszönöm, üdvözlettel!

gyereknevelés | Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2009 ;14(márciusi)   InforMed | Vígh, E.
Kedves Anyuka!
Attól tartok, hogy orvosi megközelítéssel nem befolyásolható állapotról van szó. A kislánya egyszerűen így működik, az éberségi szintje fokozottabb az átlagosnál. Ez általában nagyobb érzékenységgel és intelligenciával párosul. Még több türelemre lesz szükségük, mert a testvére megszületése miatti érzelmi megpróbáltatás átmenetileg tovább ronthat a viselkedésén. Fontos, hogy viselkedését ne tartsák "rosszaságnak", ne büntessék, mert kezelhetetlenné válhat. A homeopátiás szerektől meg úgy általában ne várjanak semmilyen eredményt.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Gyermeknevelés rovatban olvashatók.

2009-03-25 08:00:57
| gyereknevelés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop