15 hónapos gyerek látása

Kérdés:  Mint laikus nagymamának, kérem, mondja meg, mit jelent a rop (?) 4-5-ös szem? Van értelme látásfejlesztésre járni? Lehet a gyermeknek, aki 15 hónapos Béres szemerősítő tablettát adni?

| Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D.   InforMed | Dura, E.
Válasz:  A ROP (retinopathia praematurorum) a koraszülöttek ideghártyabetegségét jelöli, melynek lényege a kóros retinális érburjánzás, üvegtestbe törő vérzés, ideghártyaleválás, végül a szemlencse mögötti kötőszövetburjánzás. A ROP kialakulásának valószínűsége fordítottan arányos a magzati életkorral, valamint a születési súllyal. A terhesség betöltött 34. hete előtt született és 1500 grammnál kisebb születési súlyú csecsemőkön a ROP kialakulása nem zárható ki, különösen akkor, ha egyéb okból oxigén-kezelésre, vércserére szorultak. A ROP IV stádium többnyire végleges, és nagymértékű látáskárosodással jár. Az V. stádium esetében a lencse mögött zárt tölcsérbe zsugorodott retina kötőszöveti burjánzás benyomását kelti. A gyógyszeres kezelés ezekben a stádiumkban sajnos nem eredményes.
A képességek fejlesztésére minél hamarabb vegyék igénybe szakember segítségét! Javaslom, nézze meg a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája honlapját: https://www.vakisk.hu/
2006-07-03 21:30:20
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop