8 hónapos kisfiú állandó ételvisszacsorgása

Kérdés:  Kisfiuk 2005 október 22-én született, nagyon betegen. Sokáig nem tudtam szoptatni, mert inkubátorból nem vehették ki, mikor, pedig már szoptatni lehetett volna, ő nem tudott. A lefejt anyatejet kapta meg cumisüvegből, míg az el nem apadt. Egyre többször kapott tápszeres pótlást, elapadás után, pedig már csak tápszert. 4 hónapos korára már 2 műtéten volt túl, sérvekkel, emiatt változtatgatni kellett mindig a tápszer mennyiségét. Ennyi kitérő után írnám le, miért is kerestem fel Önt!
Mikor már jó ideje jött vissza fiamnak tápszer, két etetés között akár többször is, akkor a védőnőnk tanácsára, elkezdtünk tápszersűrítőt használni, amitől fájt a pocakja és eleinte nem tudott kakilni magától (aztán folyamatosan kamillateát itattunk vele, elkezdtük az elválasztást). Kb. 1, 5 hónapja AR tápszert íratunk fel, ez jobban ízlik neki, de ettől is szokott, sokszor már emésztett dolog visszajönni neki. Van, hogy etetés előtt 1 órával még jön neki vissza az előzőből. A háziorvosunkat ez nem zavarja, nem kérte még a kivizsgálását.
A kérdésem a következő lenne:
Magán úton kérhetjük ennek vizsgálatát, hogy ez miért van? Kihez kellene ez ügyben fordulnunk? Vagy egyáltalán érdemes ezzel foglalkozni ebben a korban, vagy várjuk meg, hátha "kinövi"?
Válaszát előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence   InforMed | Seprődi, B.
Válasz:  A csecsemőkori reflux, aminek leírja a tüneteit, egy éves kor alatt nem tekinthető betegségnek, kivéve, ha valamilyen szövődményhez vezet. Az, hogy a gyermek bukik, önmagában nem jelenti azt, hogy valamilyen kivizsgálásra lenne szükség, ilyenkor tápszersűrítőket, emelt fejvégű fektetést, gyakoribb, kisebb adagokkal történő etetést szoktunk javasolni. A babák egy éves kor körül, nagyjából a hozzátáplálás megkezdésével párhuzamosan kinövik ezt az állapotot.
Vizsgálatokra csak akkor van szükség, ha például a gyermek súlyfejlődése elakad, vagy esetleg a visszabukott ételt félrenyeli, és emiatt légzésprobléma vagy tüdőgyulladás alakul ki. Amennyiben ilyesmiről nincs szó, nyugodtan lehet arra számítani, hogy a baba idővel kinövi.
2006-06-26 17:23:42
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop