Arachnoidealis cysta

| Arachnoidealis cysta, ciszta, terhesség
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed

Válasz:  

Tisztelt Doktornő !

A következő kérdésemmel fordulnék Önhöz.

A feleségemnél 3 éve MR vizsgálattal egy vele született kb 1cm-es arachnoidalis cysta-t mutattak ki a jobb oldali pontocerebellaris regioban. Azóta félévente jár kontroll vizsgálatra és a leletei szerint minden negatív, koros terület nem látszik, a cysta növekedést nem mutatott. Közben egy hónapja egy egészséges babának adott életet és a terhessége alatt egy jelenős vizesedés jelentkezett nála. Egy hete az utolsó MR vizsgálati leletében a cysta diszkrét növekedést mutatott a többi eredménye továbbra is negatív. A kérdésem az lenne, összefügghetett a változás a terheséggel, és a cysta természetéből adódóan mire számíthatunk. Műthető -e ez a fajta cysta és milyen eredményeséggel?

A tehesség és a cysta növekedése nem függ össze, a "vizesedés" igen. A cysta jóindulatú elváltozás, operálni csak akkor szükséges, ha térszűkítő folyamatot okoz, mely előfordulhat. Ilyenkor kitűnő eredménnyel shunt műtét végezhető, mely az agyburok folyadék (liquor) levezetését szolgálja.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

2002-07-11 13:31:09
| Arachnoidealis cysta, ciszta, terhesség

Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.


Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Vizsgálatok babaváráskor - orvoshoz mikor, miért?

A leendő anyuka és a baba egészsége érdekében is célszerű bizonyos orvosi vizsgálatokon részt venni. Ennek - ajánlott - menetrendjét osztjuk meg Olvasóinkkal…


Urológiai panaszok terhességben

A veséket és a húgyutakat érintő változások terhesség alatt normálisak. A terhesség alatt észlelhető átmeneti urológiai elváltozások oka egyszerűen a magzat "térfoglalása".


Web Design & Development Prowebshop