Arcüreg feszülése, túlnyomás, bűzös váladék - 28 éves feleségem problémája

Kérdés:  Feleségemnek van egy eléggé régóta fennálló, és egyre rosszabbodó problémája, amire mindezidáig nem sikerült megoldást találni. Ő most 28 éves lesz, a probléma úgy 15 éves kora körül kezdődött. A baloldali arcürege feszülni kezd, túlnyomást érez benne. Arca kicsit megdagad, baloldali szeme kisebb lesz. A túlnyomás növekedésével időnként hall egy pattanó hangot (néha elég hangos ahhoz, hogy én is halljam), majd utána fél-egy órán keresztül valamiféle váladékot érez ürülni az orrából. Ez néha átlátszó, néha kissé sárgás-zöldes, és sajnos elő szokott fordulni, hogy igen büdös, ammóniához hasonló szaga van, ezt nagyon nehéz elviselni. Régen mindez ritkábban jött elő, mostanában viszont háromhétnyi duzzadás, orrfolyás után egy hét szünet következik, majd kezdődik az egész előröl.
Egy rosszul gyökérkezelt és elhalt fogat tavaly kihúztak, mert a röntgen szerint annak a fognak a gyökere körül voltak kis "göbök". Sajnos ez a foghúzás nem oldotta meg a problémát, igazából semmi sem változott (arról nem is beszélve, hogy az arcduzzadásos probléma már jóval a fog gyökérkezelése előtt is jelen volt).
Orvosnál többször is járt, szedett szájon át szedhető antibiotikumot, ami viszont csak addig hatott, amíg szedte, abbahagyása után pár nappal visszajött a probléma. Bioparox spray-t is használt és használ most is, de hatása sajnos minimális erre a problémára. Egy orvos azt mondta, hogy menjen hozzá vissza, amikor már duplájára dagadt az arca, és akkor felszúrja, de idáig (szerencsére) soha sem fajult a dolog. Így viszont nem tud megszabadulni ettől.
Közben szokott infralámpázni is, mostanában szaunázáson is gondolkozunk, bár még nem sikerült egyértelműen tisztáznunk, hogy a szauna segíthet ezen, vagy inkább csak ront. Önnek mi a véleménye róla?
Szed nagyobb adag vitamint is (Dr. Lenkei-féle közepes napi vitamincsomagot, címe www.drlenkei.hu ott vannak az összetevők is), ez valamit használ (ha különösen rossz a helyzet, akkor szedi az erős vitamincsomagot, néha kettőt is naponta, az megállítja/csökkenti a panaszokat, de azért az már elég durva vitaminmennyiség, sok százszorosa az ajánlottnak, nem tudom, hogy hosszú távon lehet-e ennyit szedni? Most rendeltem kakukkfüvet és kakukkfű-olajat, ezekkel próbál majd gőzölni, illetve levendula olajat hasonló célból, és most kezdett el feldarabolt fokhagymát szagolgatni, és enni. Nemsokára megy biorezonancia vizsgálatra is egy képzett természetgyógyászhoz, továbbá most keresünk a környékünkön sóbarlangot. Ennél több ötletünk már nem nagyon van.
Kérném, legyen szíves, mondjon véleményt arról, hogy mi lehet a probléma, használhat-e valamelyik "technikánk", létezik-e valamilyen további lehetőség, vagy gyógynövény, illóolaj stb., ami segíthet? Érdekelne az is, hogy hogyan, milyen vizsgálattal lehetne kideríteni mi a dolog kiváltó oka, és hogy milyen módon lehetne többé-kevésbé végérvényesen megszabadulnia tőle.
Köszönettel!

| Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  A baj kiderítésére elsősorban arcüregi CT vizsgálat szükséges. Ha krónikus arcüreg- vagy rostasejt-gyulladás okozza a panaszokat, ez egyszerű műtéttel megszűntethető. Ha mindkét oldalon duzzadt az arca, akkor nagy valószínűséggel nem fül-orr-gégészeti eredetű a panasz, részletes belgyógyászati kivizsgálás derítheti ki a panasz okát.
2007-07-24 23:20:56
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop