Cukorbetegség vagy PCOS?

Kérdés:  Édesanyám 64 éves, egy hete étvágytalan, fogyni kezdett. Leírom laborleletének eredményeit, elnézést, ha valamit rosszul írok, telefonon diktálta le nekem:
Vizelet:
- fehérje: 11 (ref.: 0-4)
- laphámsejt: 6 (ref.: 0-2)
- baktérium: 977 (ref.: 0-500)
Vér:
- glükóz : 7,6 (volt már magas!)
- vas: 33,4 (ref.: 6,6-26)
- transzferrin szaturáció: 51,33 (ref.: 15-45)
- összkoleszterin-szint: 8,1 (volt már magas)
3. szülése után rosszindulatú daganatot találtak a méhében, azt műtéti úton eltávolították, rendszeresen járt kontrollra. Egyébként anyukám egészségesen étkezik, rendszeresen és nagyokat sétál, jógázik.
Nálam nemrégiben PCOS-t diagnosztizáltak.
Kérem, írja meg, mit gondol!
Köszönettel és tisztelettel!

cukorbetegség, vércukor, metabolikus szindróma | Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(áprilisi)   InforMed | Petrányi, Gy.
Válasz:  Édesanyja cukorbeteg, és valószínűleg metabolikus szindrómában is szenved (magas koleszterin-szint). A háttérben ugyanazok az örökletes sajátságok állnak, mint a PCOS-ben: inzulin rezisztencia. A diéta, fokozott testmozgás és metformin szedése mindezen állapotokban hasznos, de a magas koleszterin miatt valószínűleg koleszterin-csökkentő kezelésre is fog szorulni édesanyja (ez majd kiderül).
Az ő korában már nem a PCOS, hanem a metabolikus következmények okozzák a bajt, hiszen a menopauzában a petefészkek már nem termelnek hormonokat (amint ezt saját honlapomról is megtudhatja: https://polycystov.extra.hu).

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2009-04-20 14:21:06
| cukorbetegség, vércukor, metabolikus szindróma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop