Durva köhögés

Kérdés:  Már évek óta néha előjövő aztán eltűnő, nagyon durva köhögés jön rám. Már szinte meg tudnék fulladni tőle. Általában ha utazom a buszon, felszállok és leülök pár percen belül már érzem is a torkomban azt a kaparó érzést, ami ennyire kényszerít a köhögésre. Ez azért is nagy problémám, mert busszal járok dolgozni, és minden nap attól kell rettegnem mi lesz velem a buszon. Lefekvéskor is meg szokott tisztelni ez a köhögés.
Borzasztó kellemetlen, nem tudok tőle aludni, pihenni. A héten már elég volt csak egyszerűen leülnöm, és már köhögtem is. Olyasmi érzés, mintha port lélegeznék be, és nagyon irritál.
Voltam vele háziorvosnál is, nem tudta mi lehet ez, elküldött tüdőgondozóba, ott csináltak röntgent, allergiavizsgálatot, megvizsgáltak, nem találtak semmit. Amióta én emlékszem rá, a héten volt a legdurvább ez a köhögés, így elmentem a gyógyszertárba, hogy hátha segítenek kicsit rajtam, kaptam köhögéscsillapítót és köptetőt is. Az sem segített.
Másnap elmentem fül-orr-gégészetre, (kicsit elcsodálkozott az orvos, hogy tőle várok segítséget?)? Ott megnézték mindenemet, ami csak odatartozik, de nem látott a doktorúr elváltozást. Azt mondta, nem tudja, mi bajom lehet. Azt mondta, szerinte valami allergia. Már nagyon kétségbe vagyok esve, mi lehet ez. Most úgy érzem, hogy a tarkóm is fáj, mozgatom a fejem. Olyan, mintha elfeküdtem volna, ez már így van egy hete. Nem tudom, hogy a kettő összeköthető-e vagy sem.
Nem tudom elfogadni, hogy nem tudom, mi bajom van, és így kell élnem. Ez nagyon elkeserít. Mi bajom lehet? Kihez fordulhatnék segítségért? Lehet, hogy valami komoly bajom van, csak nem vették észre? Vagy valami egyszerű lehet, amit ugyan úgy nem veszünk észre? Én még nem hallottam olyat, hogy hónapokig eltűnik, aztán előjön, és mikor buszozok, vagy lefekszek előjön ez a köhögés. Mondjuk ez most a héten egész napra jellemző, de inkább buszon.
Mi lehet a bajom? Nagyon hálás lennék, ha tudnának rajtam kicsit segíteni, tudnának tanácsot adni mit is csináljak, hogy ne szenvedjek ennyire.
Esetleges segítségüket előre is köszönöm!

| nyelőcső tasak, divertikulum, Zenker-divertikulum, reflux, köhögés, nyelÅ‘csÅ‘ tasak
| Kótai, Zs.; Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2011 ;16(júliusi)   InforMed

Válasz:  Legvalószínűbb az allergia, ezt érdemes részletesen kivizsgálni. Ha negatív az eredmény, akkor gasztroenterológushoz, belgyógyászhoz kell fordulni, az ún. reflux betegség tünete lehet az elhúzódó köhögés. Ilyenkor a gyomorszáj nem zár jól, és a nyelőcsőben és a gégében krónikus gyulladást tarthat fenn. Kiderítése hajlékony eszközös nyelőcső és gyomortükrözés segítségével lehet, és nagyon jól kezelhető.

Kapcsolódó cikkek a Reflux (GOR) és más nyelőcsőbetegségek rovatban olvashatók.

2011-08-01 19:40:18
| nyelőcső tasak, divertikulum, Zenker-divertikulum, reflux, köhögés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop