Emelkedett prolactin szint - PCOS

Kérdés:  Már régóta nőgyógyászati problémám van. Sokáig nagyon rendszertelenül jött meg a menzeszem, mire Clostilbegytet, majd Bromocriptint szedtem, mert kiderült, hogy magas a prolactin szintem. Mivel a Bromocriptines kezelés nem használt a nőgyógyászom elküldött az endokrinológiára. Már előtte felmerült a PCOS gyanúja, de nem léptek az ügyben. Ott először fogyást és fogamzásgátlót javasoltak, mivel kiderült, hogy ez nem használ, most Merforalt kezdtem el szedni. Az egészben azt nem értem, hogy ez mit takar pontosan? A prolactin szintem az endo-s (?) vérvételeknél már rendben van, viszont magas az inzulinom (782).
Most akkor mi a bajom, segíthetek, hogy elmúljon a betegségem, ha kerülöm az édességet, teljes kiőrlésű dolgokat?
Köszönöm a válaszát.

| Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula   InforMed | Petrányi, Gy.
Válasz:  Aránylag kevés adatból nehéz a helyzetet pontosan megítélnem, de a PCOS diagnózisa valószínű. Ezzel kapcsolatban olvassa el a honlapon az "Amit a PCOS-ről 2005-ben tudni kell".. c. fejezetet.
A prolaktin szint gyakran emelkedik anélkül, hogy önmagában az lenne a baj, PCOS-ben is gyakran látjuk.
Sajnos, a PCOS krónikus probléma. Tartós életmódi változások (fogyás, rendszeres testmozgás) és ezzel párhuzamosan alkalmazott metformin kezelés
(Metforal) visszaszoríthatja a tüneteket, de a kezelés abbahagyására a tünetek visszatérnek.
A betegség alapja az inzulintermelés stimuláltsága, ami hízáshoz vezet, ugyanakkor az inzulin nemigen hat minden feladatában, és lassan cukorbetegség is kialakulhat. Nagyon fontos, hogy a cukrot kerülje. Egyen gyakran, de nagyon keveset egyszerre. Saláta, zöldség, gyümölcs legyen étkezésének alapja.
Metformin kezelés közben könnyen teherbe is eshet, ezt vegye figyelembe, sőt, ha elmarad a havivérzés, mindenképpen csináltasson terhességi vizsgálatot. A gyógyszer egyébként az egész terhesség alatt szedendő, hiszen abbahagyására visszatérnek a problémák.
2006-04-07 16:55:29
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop