Fellángoló alhasi fájdalom és viszketés

Kérdés:  Kb. két hónapja kezdődtek a panaszaim egy pajzán műfalloszal és férjemmel eltöltött éjszaka után. Először fellobbanó gyulladásos tünetekkel (hasi fájdalom, égető érzés a hüvelyben és a genitáliákon, vízszerű semlegesnek tűnő folyás), majd a különböző gyógyszeres, hüvelykúpos kezelések után csökkent panaszokkal. A cytológiai vizsgálat során HPV fertőzés gyanúja merült fel. Nőgyógyászomtól kértem egy speciális vizsgálatot, ami alapján beigazolódott a HPV vírusfertőzés.
Orvosom nem sok tájékoztatást ad, szerinte a rendszeres cytologiai kontrollon kívül más teendő nincs.
Állítása szerint a jelenleg is fennálló panaszaimat (égető érzés a genitáliákon, folyás) nem a vírusfertőzés okozza. Soha semmilyen nőgyógyászati betegségem, panaszom nem volt 38 éves egészségügyi dolgozó vagyok. Érzem, hogy a jelenleg is fennálló betegségem tünetei összefüggnek a HPV vírusfertőzéssel. Szeretnék mindent megtenni, hogy ne fiatalon kelljen itt hagynom két kiskorú gyermekemet ennek a világnak. Tanácstalan vagyok, és nem tudom, hogy hova fordulhatnék segítségért. A média információi csak a vírusról szólnak, de nem találok tájékoztatást, hogy hova fordulhatnék segítségért. A nőgyógyászok (több helyen megfordultam) úgy érzem maguk sincsenek egészen tisztában a témával. Felírunk ezt, azt hátha segít.
KÉREM, SEGÍTSENEK!

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Válasz:  A tünetek valóban inkább más kórokozóra utalnak. A fellángoló alhasi fájdalom és viszketés nem ritka, ha valaki újra kezdi a nemi életet vagy változik az aktus erőteljessége. Legtöbbször gomba jelentkezik (nem feltétlenül bő túrós folyással) vagy bakteriális fertőzés, ami a méhnyakot és méhnyálkahártyát is érintheti. Erre antibiotikumok és gyulladáscsökkentők szedés szükséges.
A HPV viszonylag sok hüvelykenetből kimutatható. Kb. 80 fajtája van, melyből néhány rákkeltő lehet. Normálisan a szervezet a vírussal fertőzött sejteket eltakarítja. Ha egyéb "teendője" van, mint pl. folyás baktériumai elleni harc, kevésbé tud a HPV ellen tenni az immunitás. Így van ez akkor is, ha túl sok a stressz és gyengül az immunitás.
Érdemes tenyészteni, melyik típusa van jelen a HPV-nek, félévente ellenőrizni a kenetet és a folyásokat időben kezelni. Szoktak segíteni hüvelykúpok pl Génia vagy Gynoflor, de ha gomba van, néha rosszabbítja a helyzetet. Ritkán lehet allergia a szexuális segédeszköz anyagára, bár ezeket általában speciális anyagokból készítik. Ne keseredjen el, a HPV gyakori, kézben tartható, és ha kóros terület lenne a méhszáj felületén, kis műtéttel (kacskonizáció) szokták eltávolítani.(Erre valószínűleg nem is lesz szükség) Néhány hónap múlva más nem is látszik feltáráskor
2004-07-13 19:45:08
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop