Fogyás - Mi okozza?

Kérdés:  Tavaly decemberben magas vércukrot mértek, rögtön, minden kivizsgálás nélkül inzulinra állítottak. Nagyon rosszul voltam a mennyiségtől már 2 nap után. 1 hét után hazamentem a kórházból, szinte alig kellett inzulin. Keveset tudok egyszerre enni, műtéti következmény. Az eltelt 12 hónap alatt én 10 kg-ot fogytam, étvágyam van, eszem is. De átszáll rajtam. Hgba1c normális. Azóta TSH-m szinte az alsó érték határát súrolja. Laborleleteim negatívok. Vizeletben fehérje nincs. Szemészet eltérést nem mutat. A diabetológián semmit nem mondtak el, csak felírták az inzulint és a tesztcsíkokat.
Kisvárosban élek, nem tudom, kihez fordulhatok. Reggel 4 E Insuman Rapid-délben 4 E Rapid, este 18 órakor 4 E Rapid. Éjszakára 4 E Insuman Basal. 180 CH-ra állítottak be. Folyton éhes vagyok.
Miért fogytam le az inzulinkezelés óta, hízni nem tudok. Az Insuman Basalt mikor adja be este, előtte mennyi idővel ehetek utoljára? Miért van az, hogy beadom a 4 E-t este a normális vércukorhoz, és néha reggel 9 mmol-ig felmegy. Sokat adtam, vagy keveset? Segítsen abban, hogy adagoljam be az éjszakai adagot. Előtte mikor egyek utoljára?
Köszönöm, hogy levelemet elolvasta.

| diabétesz, inzulinrezisztencia
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(decemberi)   InforMed

Válasz:  Sajnos, nem írta meg, hány éves és hogy milyen műtét történt, így sem azt nem tudom megítélni, milyen típusú lehet a cukorbetegsége, sem azt, miért nem tud hízni.
Az esti inzulinadag az étkezéstől független, ún. bázisinzulin. Az utolsó étkezés az esti inzulin beadása után, illetve a lefekvés előtti vércukor értéktől függően szükséges (ha 6 alatti lefekvéskor a vércukor, utóvacsora szükséges). A szervezetnek akkor is szüksége van inzulinra, amikor nem eszünk, ezt biztosítja a bázis inzulin. Adagja akkor jó, ha a reggel ébredéskor mért vércukorszint közel normális: 5-7 (esetleg 6-8) mmól/l között mozog. Ha magas a reggeli érték, akkor kevés az esti bázisinzulin: 3 naponta 1-2 E-gel lehet emelni az adagot addig, míg a 3 nap átlagában reggel a fenti célértéket el nem éri.
Mivel úgy tűnik, alacsony az inzulinigénye, 6-7 E-nél valószínű nem lesz többre szüksége. Esetleg éjszakai vércukoresést okozhat, ezért ha elérte a 7 E-get, éjszaka 2-3 óra körül egy-egy vércukormérés javasolt.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2012-01-02 09:07:21
| diabétesz, inzulinrezisztencia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop