Folliculus persistens

Kérdés:  Tisztelt Doktornő!
Már korábban írtam Önnek (nyáron) és nagyon kedvesen válaszolt nekem. Akkor végül is megállapították, hogy mégsem PCO-m van (évekig ezt mondták), az egyik orvos azt mondta, hogy valószínű a leletek alapján, hogy folliculus persistens.
Arról van szó, hogy van egy három éves kislányom, másfél éve próbálkozunk a kistestvérrel, de nem jön össze. Tinédzserkorom óta rendszertelen menzeszem volt, volt olyan, hogy hónapokig nem volt vérzésem (fogamzásgátló idején igen). Diane35-t szedtem pár hónapig kislányom előtt is, abbahagytam (trombózisra való hajlam miatt) és a második hónapban terhes lettem.
Utána egy éven keresztül Clostylbegit és egyéb peteérés segítő gyógyszereket kaptam, ami többnyire hatásos volt, mégsem lettem terhes. Három hormonvizsgálatom volt, mindegyiki elég jó eredményt mutatott.
Aztán tartottam pár hónap szünetet és idén júniusban ismét elkezdtem szedni a diane35-t (5 cikluson keresztül), most hagytam abba október elején. Közben volt egy HSG vizsgálatom, ahol mindent rendben találtak. A fogamzásgátló alatt, az első hónapban nem volt vérzésem, csak görcsöm, utána rendesen volt. Az abbahagyás utáni első menses rendes volt, egy hónappal ezelőtt viszont elég kevés volt (menses görcsöm volt), vérzés viszont kevés, enyhe piros színű. Betét szinte nem is kellett, viszont 3-4 napig tartott. Peteérésem minden hónapban volt azóta (érzem olyankor a fájdalmat, mindig a 12. napon). A fogamzásgátló abbahagyása után mindig 28. napra jött meg.
Most is volt a 12. napon peteérésem és aznap éreztem tapadós folyást is. Aznap, a 14. és a 16. napon is együtt voltunk a férjemmel. A 23.,24.,25. napon menstruációs görcsöm volt, azóta enyhe hasfájás.
Elvileg most vagyok a 30. napon.

Kérdéseim a következők (nagyon kérem, hogy válaszoljon, mert nagyon nagy segítség lenne):
1. Lehet, hogy terhes vagyok? (még nem mertem tesztet csinálni)
2. Ha nem vagyok terhes, akkor mitől van az, hogy a vérzés elmaradt? Csináltassak hormonvizsgálatot?
3. Mitől van az, hogy múlt hónapban kevesebb volt és most nem is? Ez a fog. gátló hatása még?
4. Mindig úgy gondoltam, hogy a gyógyszer azért is van, hogy rendszeressé tegye a vérzést. Nem korai ez, hogy már a második hónapban felborultak a dolgok?
5. Hova forduljak, mit csináljak? Szedjek valamit, ne szedjek? Meddig várjak?
165 cm és 100 kg vagyok (nem feltűnően, arányosan kövér). Kislányom esetén is, mondjuk kb. 10 kilóval voltam könnyebb. Tudom, hogy sok mindenben lenne jó (egészég és esztétika), hogy lefogyjak, de őszinte választ szeretnék: ez a túlsúly jelent valamilyen szervi akadályt a teherbeesésnél? Hormonok, petevezeték rendben, általános egészségi állapot is.
6. Hallottam Siklósi professzor sárgatest elégtelenségi vizsgálatáról és kezeléséről. Lehet, hogy ez áll fönt nálam is? Akkor hogy lehet, hogy már egyszer teherbe estem? Vagy azóta is kialakulhatott?
7. Hogy lehet ezt a sárgatest dolgot helyben (Tatabánya) kideríteni és milyen gyógyszeres kezelés kell hozzá, ha tényleg ez áll fent? (nehéz feljárni Budapestre minden kezelésre).
Tudna nekem segíteni? Leszek én még valaha kismama?
Köszönöm.

| Az Orvos Válaszol 2004 ;9(12)   InforMed | Garamvölgyi, Gy.
Válasz:  Tisztelt Hölgyem!
Az ön problémája endokrinológiai (belső elválasztású mirigyekkel foglalkozó tudomány), valóban pusztán a testsúly leadásával spontán teherbeesés lehetséges. Az is lehet, hogy most is terhes. Lehet, arról nem esett szó, hogy milyen az éhgyomri ill. a terheléses cukra? Szükség lehet belgyógyász bevonására. Hormonvizsgálat, ultrahangvizsgálat, stimulálás, esetleg egyéb vizsgálatok a jövőben is lehetségesek. Tatabányán létezik nőgyógyászati osztály, a kivizsgálásra tökéletes mindenképpen. Jelentkezni kell meddőségi kivizsgálásra, ha más megoldást nem lát. A többi jelenleg csak találgatás. Minden bizonnyal ön újból lehet terhes, nyugtassa meg magát.
2004-12-22 14:00:05
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop