Fülkürthurut, műtét utáni fájdalom

Kérdés:  2005. októberében fülkürthurutot diagnosztizáltak nálam, több hetes rossz közérzet, hőemelkedés, orrnyálkahártya duzzadás, homloktáji és orrgyöki fájdalom, valamint enyhe torokfájás mellett jelentkező fülfájdalmam alapján. Gyógyszeres kezelés után a fülfájdalmam elmúlt, munkába álltam, és azt figyeltem meg, hogy a hőemelkedésem stabilan megmaradt. Nem jelentős, 37-37,2 körül mozgott.
A kálváriám innen kezdődött, a legkisebb meghűlés esetén ez a tünet együttes a fülfájdalom kivételével mindig megjelent. 3 esetben jelentkeztem a fül-orr-gégészeten, mindhárom alkalommal készítettek arcüreg-röntgent, az üregek jó légtartónak bizonyultak (voltam allergiavizsgálaton, fogröntgenen, hallásvizsgálaton, minden negatív). Ezután készült egy CT felvétel és egy endoszkópos vizsgálat, rostasejt-gyulladást diagnosztizáltak, továbbá jelentős orrsövényferdülést, melyet bullosa rendellenesség tetőzött.
Egyértelműen műtéti beavatkozást ajánlattok, amit én elfogadtam. Szeptemberben megműtöttek, a műtét közben az arcüregem is ki lett tisztítva. A műtét után 2 héttel belobbant mindkét arcüregem, melyre Avelox filmtablettát kaptam. A gyulladás elmúlt, a járataim jól szellőznek és mégis, a komplett tünetegyüttesem visszatért. 3-4 napig fáj a fejem, érzem, hogy duzzadtak az orrnyálkahártyáim, és enyhén pirosak (hagyományos fejfájás csillapítókra nem reagál), aztán hirtelen elmúlik a fejfájásom, helyette például végtagfájdalmam jelentkezik, vagy egy pár napos szünet után ismételten kezdődik.
Sok vitamint és folyadékot fogyasztok, kúraszerűen immunrendszer erősítőt és Sinupret drazsét.
Természetesen tudom, hogy jelentkeznem kell a műtétet végző orvosnál, igazából Öntől azt szeretném megkérdezni, hogy mit tanácsolna nekem, milyen vizsgálatot javasolna, esetleg Ön találkozott-e már a praxisában hasonló esettel?
Az a baj, hogy a kórházi ellátásban futószalagon kerülök be a rendelőbe, ahol nincs alkalmam ilyen részletesen elmondani a panaszaim. Úgy érzem laikusként, mintha valami kórokozó bennem maradt volna, és mindig aktiválódna, amikor az immunrendszerem kissé meggyengül.!
Tanácsát előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  A leírt panaszok továbbra is a melléküregek krónikus gyulladásának tünetei. Előfordul, hogy egy műtét nem hozza meg a végleges gyógyulást, további vizsgálatokra és kezelésre van szükség. Javasolom, forduljon az operáló orvoshoz, aki valószínűleg ismét CT vizsgálatot, esetleg mikrobiológiai váladékvizsgálatot fog javasolni. Ezek eredménye alapján panaszait is orvosolni tudja.
2006-12-11 15:43:50
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop