Glaukóma, szürkehályog

Kérdés:  Több, mint 20 éve glaukómás vagyok, de a jobb szememen már szürkehályog is van, igaz nagyon lassan fejlődik. Sajnos ez az örökségem apai ágon. Minden első ági unokatestvérem szenved vele. A pontos neve: Glaucoma symplex o. U. Szemcseppekre vagyok beállítva. Este: Xalatan és Timoptic, reggel csak Timoptik. A szemnyomásom általában 18-19 között ingadozik.
Lehet ezt operálni? Tudom, van ennek a betegségnek 3 fajtája, de vajon én így melyikbe tartozom? A látásom azért elég jó, a szemüvegemben a bal lencse 1-es, a jobb 1,75-ös, gyanítom a szürkehályog miatt erősebb a jobb lencse.
Nem Magyarországon, hanem Melbourne-ben élek. Márciusban töltöm a 60. évemet. Egészségileg aránylag rendben vagyok. Bár gyermekkorom óta szedem a vérnyomáscsökkentőt. Jelenleg Avapro 300/12,5 a gyógyszer neve. Semmi bajom nincs a vérnyomással, csak nagyon utálom a szemüveget. Éppen 1 hete voltam szemvizsgálaton, sokat javult a látásom, hiszen otthon még 3-3,5 lencsét kaptam.
Jó lenne, ha ezen a betegségen lehetne műtéttel segíteni. Végleg akkor nyugodna meg az ember, ha ezt tökéletesen meg lehetne gyógyítani. Mindig is féltem egy glaukómás rohamtól, bár elég gyakran nézetem a szemem, mégis a félelem bennem van.
Válaszát előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D.   InforMed | Dura, E.
Válasz:  A nyitottzugú zöldhályog, vagyis glaucoma simplex kezelésében a konzervatív kezelés (cseppek) mellett helye van a sebészi megoldásnak is. A korszerű glaucoma-ellenes műtétek - mely során a csarnokvíz elfolyását segítik elő - Magyarországon is elérhetőek. Létezik ún. kombinált műtét is, amikor az elszürkült lencse eltávolításával egyidőben történik a csarnokvíz elfolyását megkönnyítő beavatkozás is. Mindenképpen alapos vizsgálat szükséges az egyéni kezelés megítéléséhez.
Amennyiben a csarnokzug nyitott, úgy glaukómás roham bekövetkeztétől nem kell tartania.
2007-09-25 15:26:44
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop