Gyomorsavtúltengés, gyomorfájdalom, reflux?

Kérdés:  Körülbelül fél éve diétáztam, heti 1-1,5 kg fogyással, mellette sportoltam is, az ebédem többnyire főtt rizs, és párolt csirkemell volt. A diétám vége felé volt egy nagyon erős stresszekkel és idegeskedéssel teli hetem, ami után egyik nap előjött egy erős gyomorgörcs és hasmenés követte, ezután 2 napra rá folyamatosan elkezdett fájni a gyomrom, folyamatos hányingerem és émelygésem volt, gyomorégés nem jelentkezett.
Elmentem a háziorvosomhoz, aki Rabeman 20 mg-ot írt ki nekem, napi 1-szer. A tabletta szedése közben a székletem mennyisége nagymértékben csökkent, és folyamatos teltségérzetem volt. A tünetek enyhültek, de 2 hét múlva visszatértek.
Visszamentem kétszer a háziorvosomhoz, ő csak annyit mondott, ne egyek bizonyos ételeket, és ne igyak bizonyos italokat, majd elküldött haza.
3 hónap után tünetmentes lettem, és ezt azzal értem el, hogy 100%-os narancslét kezdtem el inni éjjel-nappal (pedig tudtommal savasító hatású), és onnantól volt jó a gyomrom, majd 2 hónapig ez így is volt. Egyik napról a másikra, sőt egyik percről a másikra, minden előjel nélkül délelőtt folyamán öklendezés jött rám, és rettentően rosszul éreztem magamat, kifehéredtem, szédültem, de hányni nem tudtam, csak szárazan öklendeztem. Ez az állapot több napig tartott. Visszamentem a háziorvosomhoz, aki felírt nekem Emozul 40 mg tablettát. Pár napig napi 2x, majd napi 1x. A gyógyszer hatását éreztem, de ez a gyógyszer is megfogta a székletemet és lágyabb, sokkal kevesebb volt, de napi rendszerességgel a reggeli órákban. Délelőttönként általában a hányinger folyamatosan megvolt.
1 hónapra rá az Emozul szedésének elkezdésére elmentem egy másik orvoshoz (2011. 12. 28.), aki napi 1 Controloc 40 mg-ot, napi 3 Maaloxot, napi 3 Magne B6-ot, és napi 3 Sedatif PC-t írt fel. A gyógyszerek szedésének első napján este nagyobb hasmenésem lett, és most először éreztem úgy, hogy ég a gyomrom és a nyelőcsövem is, azelőtt soha.
Másnap ezt diéta követte (sós főtt krumpli, gépsonka, pirítós), de egész nap kellemetlen érzés volt a gyomromban és éreztem a savamat. Felhívtam a doktort, azt tanácsolta, hogy vegyek be napi 2 Controlocot. Harmadnap szinte tünetmentes voltam, ez volt szilveszter este. Negyedik nap hajnalban viszont arra keltem hajnali 6 órakor (2 óráig voltam fent, és hajnali 1-kor ettem 2 db pogácsát), hogy szinte elviselhetetlen módon ég a gyomrom és a nyelőcsövem. Bevettem reggel a szokásos Controloc-ot, és Maalox-ot, a panaszok délelőtt fél 11 környékére enyhültek, de egész nap rossz volt a gyomrom. Étvágytalanság és szomjúságérzés nélküliség nagymértékben fennáll. Másnap visszamentem a doktorhoz, aki bejelentett 2012. 01. 05-ére 16:00-ra gyomortükrözésre, és addig csak a Controloc és Maalox tablettákat szedjem. A hányingerem szinte folyamatosan előjön újból a délelőtti órákban, és sajnos mióta a Controlocot szedem sokkal rosszabbul vagyok, azelőtt csak nagyon ritkán fájt a gyomrom. Amit feltétlen tudnia kell, hogy szinte egész napos ülőmunkát végzek (web-programozó, és informatikus vagyok), nagyon gyakori a reggel 7-8 órától este 10-11 óráig a folyamatos ülés. Sajnos mikor a gyomrom fáj, edzeni nem merek, mivel húzódik a gyomrom. Az edzés lényegében kondizás, de sajnos futni nincs lehetőségem jelen pillanatban, és mikor émelygés, és hányinger van rajtam, nem is merek nekivágni. Van olyan nap mikor a színtiszta folyadékbevitelem nem éri el az 1 litert mostanság. Szénsavas üdítőket, alkoholt, kávét egyáltalán nem fogyasztok, és nem is fogyasztottam. (Üdítő nagyon ritkán 1 pohárral, de mostanság egyáltalán). Továbbá lehetőségeim szerint megpróbálok többször keveset enni, és általában este 7 után nem is eszem már mióta a gyomrommal problémáim vannak.
A tükrözés reményeim szerint kideríti a problémámat, de szeretném kikérdezni az Ön véleményét is, mivel a jelenlegi orvosaim sajnos a teljes problémámat soha nem hallgatták meg, és nem hallgatták meg a jelenlegi életvitelemet sem.
Válaszát előre is köszönöm!

| nyelőcső tasak, divertikulum, Zenker-divertikulum, reflux, nyelÅ‘csÅ‘ tasak
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(januári)   InforMed

Válasz:  Remélem, a gasztroszkópia és a laborvizsgálatok azóta választ adtak kérdéseire, ha nem érti az eredményeket, írja meg, szívesen elolvasom, és lehetőségeim szerint válaszolok is.

Kapcsolódó cikkek a Reflux (GOR) és más nyelőcsőbetegségek rovatban olvashatók.

2012-02-17 21:24:27
| nyelőcső tasak, divertikulum, Zenker-divertikulum, reflux
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop