Halláscsökkenés - 26 éves férfi

Kérdés:  26 éves férfi vagyok, ez a jelenség, amit most leírok, nem új probléma nálam. Gyermekkorom óta meg van, de mostanára olyan nagy méreteket kezd ölteni, hogy aggódom. Folyamatosan romlik a hallásom, a beszédértésem, alkalmanként zúg, sípol a fülem. Ha csendes helyen, jól artikuláló partnerrel beszélgetek, tisztán értek mindent, de ha zajos helyen vagyok, ill., ha nem beszél tisztán a beszélgető partner, vissza kell kérdeznem, akár többször is, és még úgy sem értem. Ez nagyon kellemetlen, és kihat az önbizalmamra is, mert nem merek nagyobb felelőséggel járó munkát vállalni, nehogy egy elértésből adódóan gondok lépjenek föl.
Legutóbb 2007-ben voltam hallásvizsgálaton, azt megelőzően 2003-ban. A 2 vizsgálat között a kisfokú halláscsökkenés kis és közepes fokúvá változott. Talán a hallókészülék volna a megoldás a gondomra, de arra meg nem lenne szükségem állandóan.
Mit tud tanácsolni nekem? Mit tehetnék az ügyben, hogy legalább a további halláscsökkenést megakadályozzam? Sajnos zajos helyen dolgozom, igyekszem váltani, de nem megy könnyen (főleg a hallásom miatt). A táplálkozással lehet befolyásolni ezt a folyamatot? Nincs esetleg valami természetes gyógymód, vagy kezelés erre, mert nem igazán vagyok a gyógyszerek híve, de ha szükséges akár az állandó gyógyszerszedést is elfogadom, hogy megóvjam a hallásom. Lehet ez a probléma akár az állandó bágyadtságom (esetlegesen szédülésem) forrása is?

| Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2008 ;13(februári)   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  A leírtak alapján lassan fokozódó idegi eredetű halláscsökkenése van. Ha az Audiológián hallókészüléket ajánlottak, feltétlenül kezdje el használni, mert a további romlást meglassíthatja, és ha fiatalon hozzászokik a készülékhez, akkor a romló hallást is elviselhető lesz. Ezen gyógyszeresen nem lehet segíteni, értágítókat és vitaminokat felírnak, de hatásuk kétséges. Mindenképpen kerülni kell az erősen zajos helyeket (pl. disco), mert az gyorsíthatja a hallásromlást.
2008-03-03 14:59:22
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop