Hallásromlás, 51 éves nő

Kérdés:  Édesanyám (51 éves) a napokban volt az orvosnál, hallászavarra panaszkodva. (Az egyik fülére ugyanis nem hall teljesen jól, de ezt mi a korának tudtuk be.) Az orvos megállapította, hogy lyukas a dobhártyája és ezért a mögötte lévő csont rohad, amit műtéti úton lehetne korrigálni.
Édesanyám nagyon tart a műtéttől, ezért szeretném az Ön tanácsát kérni, ajánlja a műtétet? Mindenképpen csak műtéti úton lehet a fülén/hallásán segíteni? Járhat a műtét esetleg negatív következményekkel (például rosszabbodhat a hallása)?
Nagyon szépen köszönöm a segítségét előre is!

| Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  A leírt tünetek és panaszok alapján feltételezem, hogy krónikus középfülgyulladásról, annak is a cholesteatomás formájáról lehet szó. Ebben az esetben a hallásromlást a hallócsontláncolat rossz működése, és a csecsnyúlvány gyulladásos folyamata okozza. Ezen csak műtéttel lehet segíteni. Az esetek jelentős részében a hallást is lehet javítani, de ez nem minden esetben van így. Azonban ha a műtétet nem végzik el, veszélyes szövődmények alakulhatnak ki, így feltétlenül javasolom, fogadja meg a szakorvos tanácsát.
2006-08-21 06:21:21
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop