Hepatitis C lappangási idő?

Kérdés:  Az után érdeklődöm, hogy egy 1980-ban transzfúzióval kapott Hepatitis C-vírusnak (1995-ben véradáskor mutatták ki) mennyi az ún "lappangási" ideje? Mikortól kezdi kifejteni "áldásos tevékenységét" a májsejtekben? Elképzelhető-e, hogy csak jelen van a szervezetben, de nem aktivizálódik? Rendszeresen járok ellenőrzésre, de a májfunkció eredmények nem mutatnak számottevő eltérést, a hasi UH sem.
Az utóbbi 1 év alatt a GGT 53 (2005. 05), GGT 44 (2005. 11) voltak az eredmények, korábban a megadott normál értéken belül volt, akadtak ugyan magasabb eltérések egy-egy gyógyszerkúra után, de mindig visszatért (Legalon szedése után) normál tartományba! Tehát tekinthetem-e magam csak vírushordozónak, vagy esetleg később fog aktivizálódni, és akkor sokkal rombolóbb lesz? Természetesen a tények ismeretében igyekszem májkímélő életmódot folytatni. Mikor kezdjek aggódni?"

| Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos   InforMed | Makara, M.
Válasz:  A hepatitis C vírus heveny fertőzésben a lappangási idő 60 nap körül van. Az idült májgyulladás azonban évtizedekig tart. A leírt májenzim-értékei alapján direkt vírus kimutatási vizsgálat, illetve máj szövettani vizsgálat elvégzése indokolt a betegség aktivitásának pontos megítélése szempontjából, mert valószínűsíthető, hogy vírusellenes gyógyszeres kezelés elindítása célszerű lesz. Készséggel állok rendelkezésre - előzetes telefonbejelentkezés alapján: 455-8228 - a Szent László kórház ambulanciáján.
2006-03-07 21:24:47
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop