Kompakt fénycső hatása a szemre

Kérdés:  50 nm-es panel lakásban lakom. A kisszobában Osram 21 Wattos kompakt fénycső világít a csilláron. Egy asztali izzólámpának hány wattosnak kell lennie? Monitornál is dolgozom. Egy kis helyiségbe, mint a fürdőszoba (apró lakótelepi) hány wattos izzó/kompakt fénycső való?
És mi a helyzet a kompakt fénycsövekkel? Azok alacsonyabb teljesítményen is nagy fényerőt adnak. A dobozukra ki is írják hány wattos izzónak felel meg. A kompakt fénycsövek "A" szintű energiatakarékossági szintnek felelnek meg, ha jól tudom. 15 Wattos kompakt fénycső 90 Wattos izzónak felel meg, és hosszabb az élettartama. Ez eddig imponál.
De a kompakt fénycsövek között vannak minőségi különbségek? Mert kínait kb. 800 forintért kapni a nagynevű hipermarket barkács- és bevásárlóközpontokban, de van Osram 1500-2500 forintért azonos teljesítménnyel. És ott van, hogy a kompakt fénycsövek 50 Hz-en vibrálnak (Hertz), a hálózati frekvenciának megfelelően. Ezzel mi a helyzet? Káros?
Testvéremnek retinaleválása van egyik szemén. Lézerrel megpróbálták rögzíteni. Egyelőre nem tudom mi az eredmény. Mit gondol? Kockázatnak teszem ki magamnak a kompakt fénycsövekkel?
A legjobbakat!

| Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D.   InforMed | Dura, E.
Válasz:  A kompakt fénycsövek nincsenek hatással a retinaleválás bekövetkezésére.
2007-05-22 14:53:30
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop