Külsőfül-gyulladás gyógyulásának ideje

Kérdés:  31 éves pénzügyi tanácsadó vagyok, a gyermekkoromtól eltekintve (mandulagyulladások, fülkürt hurut, orrmandula kivétele) viszonylag egészségesnek mondható, kivéve némi allergiát. Pont ennek az allergiának és a miatta jelentkező fülviszketésnek köszönhettem másfél hete egy nagyon kellemetlen és ijesztő mértékű tüneteket produkáló jobb oldali hallójárat-gyulladást (bevallom, ezelőtt, ha viszketett, belenyúltam a jobb fülembe, jó kiadósan megvakarni). A hallójáratom annyira beszűkült, hogy nem látszott a dobhártyám, és a csíkot is csak nagy nehezen tudták felhelyezni. Leginkább a halláscsökkenés ijesztett meg, olyan volt, mintha egy nagyon nagy vattabuci lett volna a fülem elé ragasztva vagy tömve. Hallani alig hallottam rajta.
A csíkkal történő kezelés 6 napig tartott, napi egy felülvizsgálattal és cserével. Szerencsésen már a 3. napon meg tudták állapítani, hogy a jobb oldali dobhártyám gyulladásmentes. A kezelést folytató orvos azt mondta, hogy a jelentős szűkület és az ödéma miatt lassú lesz a gyógyulás. Amit a 6 napi kezelés után megtapasztaltam, az a teljes fájdalommentesség, és némi hallásjavulás.
Azonban ez a vattaszerű, eldugulós telítettségérzés még mindig kicsit megvan, és még mindig egy kevéssé rosszabbul hallok. Bár megjegyezném, hogy tegnap mintha javulás tapasztaltam volna (úgymond kevésbé visszhangzik (hangos a saját hangom).
Normális, ha a szűkület csak ilyen lassan húzódik vissza? Mennyit érdemes várni vele, mikor érdemes visszamenni újabb kontrollra változatlan állapot esetén? Megmondom őszintén, kamasz koromban volt fülkürt hurut és savó miatt egy gromet-behelyezésem, ez a mostani állapotom kicsit arra hajaz, bár a Valsalva-manőverek rendre sikerülnek mindkét fülemre, és ásítás közben is érezhetően nyílik a fülkürt.
Nem tudom, hogy okozhat-e ilyesféle szövődményt a hallójárat-gyulladás, és mennyi időt vesz igénybe a hallás normalizálódása?
Ez ügyben kérnék véleményt.
Köszönettel és üdvözlettel!

középfülgyulladás, külsőfül-gyulladás, hallójárat-gyulladás, hallás | Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2011 ;16(novemberi)   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  Ha a hallójárat-gyulladás gyógyult, audiológiai kivizsgálás szükséges. Így lehet megállapítani, hogy a hallás teljesen helyreállt-e.

Kapcsolódó cikkek a Középfül és a belső fül betegségei rovatban olvashatók.

2011-11-19 09:23:57
| középfülgyulladás, külsőfül-gyulladás, hallójárat-gyulladás, hallás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop