Magasvérnyomás, lábszárfekély

Kérdés:  Kedves Doktornő!
Két problémában kérném a tanácsát.
1. Édesanyám évek óta lábszárfekélyben szenved. Mindenféle gyógyszert kapott már, olyanokat is amitől majdnem meghalt. Sajnos a kezelések eddig nem hoztak javulást, állandóan szenved a fájdalomtól, a lábán a seb nem gyógyul. Nemrég hallottam, hogy Magyarországon is végeznek lábszárfekélynél bőrátültetést, ami a végső gyógyuláshoz vezethet.
A kérdésem az lenne, hol végeznek ilyen kezeléseket, mely városokban?
2. Nem tudom eldönteni, hogy forduljak-e orvoshoz a vérnyomásom miatt. Egy hónapja vendégségben voltunk, és többször megmértem a vérnyomásomat (különböző napokon), és 140 alatt nem volt a felső érték soha, és a 160-at elég gyakran elérte, a legmagasabb pedig 190 volt. A per érték pedig 100 alatt soha nem volt, a legmagasabb pedig 117 volt. Tudom, sokféle módon lehet befolyásolni a vérnyomást, és az életmódtól nagyon függ. De én itthon vagyok gyesen (31 vagyok), nem sok stressz ér, nem kávézom, nem iszok rendszeresen alkoholt, kevés sót használok.
Forduljak orvoshoz, szükséges a gyógyszeres kezelés?

| Az Orvos Válaszol 2002 ;8(1)   InforMed
Válasz:  A könnyebb kérdésre válaszolok előbb: igen, forduljon családorvosához az emelkedett vérnyomásértékei miatt, mert elképzelhető, hogy gyógyszeres kezelésre- nagy valószínűséggel, ha ennek ellenjavallata nincs-, ún. béta-blokkoló szedésére van szüksége.
A lábszárfekély kezelése a magyar egészségügy fekélye. Valahogy sehová sem tartozik- nem hálás feladat a kezelése, pedig a jelenlegi kötszerekkel, gyógyszerekkel az esetek legnagyobb százalékában a seb begyógyítható. Erre saját praxisomból számos reménytelennek mondott esetet tudnék említeni. Az alapelv mindig az, hogy fertőtlenítsünk, szárítsunk, felpolcoljunk - ne hagyjuk dagadni a végtagot- és természetesen zárjuk ki cukorbetegség, érszűkület (artériás, nem vénás!) lehetőségét. A kezelést legjobb ha a kellően felvilágosított hozzátartozó végzi.
Természetesen kiegészítés képpen kapja a szárítóhatású kezeléseket- lézer, bioptron stb.- lehet, hogy ez esetben szintén hatásosak.
Lényeg az, hogy nem szabad beletörődni abba, hogy a seb nem gyógyul!
Az ország kórházában évtizedek óta végeznek bőrplasztikát is. Ennek számos technikai megoldása van, hasznosságát saját édesapám felfekvésének gyógyításában is megismerhettem.


2020-06-23 16:45:55
| lábszárfekély
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop