Máj hemangioma

Kérdés:  A hasam április óta a bal oldalon sokat fáj. Az alsó bordaív alatt és lefelé folytatva. Kivizsgálások sokaságán vettem részt, a gasztro-colonos stb. minden megvolt. Mindent rendben találtak.
Ezután következett az ultrahangvizsgálat, ott 17 mm-es foltot találtak. A CT-n 7 mm-es elváltozást, a jobb lebeny V. VIII. segmentumában. Jött az MR-vizsgálat, itt állapították meg, hogy ovális alakú 8-9 mm-es hemangioma van. Ezt 3 hónap múlva újra megnézzük ultrahanggal. A háziorvos azt mondta, nincs semmi gond, mert nincsenek nyúlványai, amelyek áttétek lennének. De a has bal oldali része csak fáj.
A fájdalmat ez a májprobléma okozza, vagy valami más, amire fél év után sem jöttek rá? Ez a valami egy hónap alatt nőtt majdnem 2 mm-t, ha nagyobb lesz, akkor rákos probléma lehet belőle? Jobb lenne időben tisztába lenni a problémákkal.
Várom segítségét, tanácsát!

máj hemangióma | Az Orvos válaszol - Dr. Horváth Gábor főorvos 2011 ;16(szeptemberi)   InforMed | Horváth, G.
Válasz:  A 8-9 mm-es haemangioma biztosan nem okoz semmilyen panaszt.
A növekedés legobjektívebben úgy ítélhető meg, ha ugyanazzal a képalkotó módszerrel (erre általában az ultrahang tökéletesen megfelelő), és ugyanazzal a készülékkel, ugyanaz a vizsgáló végzi a kontrollvizsgálatokat.
A haemangioma nagyon ritkán nő jelentős méretűre, ha mégis, viszonylag egyszerű beavatkozással (pl. érkatéterezés útján az ellátó ér/erek elzárásával) megoldható a probléma.
Rosszindulatú elfajulásával a gyakorlatban nem kell számolni.
A májbetegségek jellemzően nem okoznak fájdalmat. A has bal oldalában jelentkező panasz hátterében nem májbetegséget kell keresni.

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2011-10-07 23:09:12
| máj hemangioma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop