Mandulaeltávolítás? - Haemophilus influenzae

Kérdés:  20 éves lány vagyok. Már szeptember óta gondom van a torkommal, ill. a mandulámmal. Haemophilus influenzae baktériumot találtak a torokmintában. Erre antibiotikumokat szedtem, de mivel egyik sem hatott a baktériumra, három hónapig immunerősítő gyógyszert, Broncho-Vaxom OM-t szedtem.
Most áprilisban az ismételt torokváladékban Haemophilus parainfluenzae vírust mutattak ki. Az orvosom a mandula kivételét javasolja. A torkom nem szokott fájni, de néha levegővétel vagy az étel irritálja, különösebb panaszom nincsen, de érzem, hogy nincs teljesen rendben a torkom.
Vajon indokolt ebben az esetben a mandula eltávolítása?

| Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  A mandulaműtét akkor indokolt, ha gyakori, magas lázzal járó, tüszős mandulagyulladása van valakinek, vagy olyan másodlagos betegsége (vesegyulladás, bőrgyulladás, szívizomgyulladás), amikor a krónikus mandulagyulladás lehet a góc a szervezetben. A torokváladékból kitenyésztett baktériumok vagy vírusok sokszor un. nem patogén (nem betegséget okozó) elváltozások és kezelést sem igényelnek, amennyiben a beteg panaszmentes.
2020-04-15 16:40:51
| mandulaműtét, Haemophilus influenzae
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop