Menstruációs vérzés? - 60 éves hölgy miómával

Kérdés:  60 éves vagyok. 58 éves koromig menstruáltam. Minden hónapban 5-6 napig tartott, egészen tavaly februárig, amikor is a hetekig elhúzódó vérzés miatt egészségügyi küretet kellett végezni. A szövettani eredmény: hiperplázia. Ezen kívül van egy nem túl nagyméretű miómám is (kb. 4x6 cm).
Ezt követően fél évig napi 2x1 Norcolut tablettát szedtem. Minden hónapban szinte percre pontosan beindult a vérzés, az első két nap igen erősen.
Fél év után leálltam a tablettaszedéssel, és négy hónapig nem történt semmi. Azt hittem, hogy búcsút mondhatok az egészségügyi betétnek. Négy hónap után azonban minden a régi volt, ami oda vezetett, hogy ez év áprilisában ismét egészségügyi küretet kellett végezni a szűnni nem akaró vérzés miatt. Szövettani eredmény: glandulár-cisztikus hiperplázia. A nőgyógyász azt mondta, hogy félévenként ultrahang és citológia szükséges, ha nincs panaszom, ha újra vérezni kezdenék, akkor gyógyszert kell szednem. A miómámmal kapcsolatban annyit közölt, hogy lehetséges a visszafejlődése is.
Nos, pár napja újra elkezdtem vérezni. Nagyon erősen indult, menstruációs jellegű. Most újra fel fognak írni gyógyszert, és talán pár hónapig csend lesz. De meddig lehet ezt csinálni? Valóban megfelelő kezelés a Norcolut, vagy ragaszkodjak, hogy távolítsák el a méhem? Félek, hogy ha sokáig halogatják, esetleg rosszindulatú elváltozásba fog átcsapni. Szerintem az sem normális dolog, hogy valaki 60 évesen még menstruál, bár talán ezt most már nem is lehet annak nevezni.
Várom szíves válaszát. Köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Miskovszky Vilmos   InforMed | Miskovszky, V.
Válasz:  A szövettani lelet és az életkor ismeretében a méh eltávolítását javasolnám!
2007-07-25 10:13:39
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop