Menzeszem elmaradt, túlsúlyos vagyok

Kérdés:  32 éves nő vagyok. Van egy 3,5 éves kisfiam. Férjemmel, ebben az évben terveztük, hogy vállalunk még egy kisbabát. És pont január óta, egyáltalán nem jön meg. A terhességi tesztek mind negatívak lettek. Voltam orvosnál (leállított a fogamzásgátló tablettáról, Regulonról), és rákszűrést is végzett, ami negatív lett. Candidát viszont találtak, azzal kezelt. El is múltak az ilyen jellegű panaszaim. A folyásom viszont pár napja ismét visszatért, és mivel még mindig változatlanul nincs menzeszem, visszamentem hozzá. Nagyon elkeserített, folyamatosan azt hajtogatta, hogy ez nagyon nem jó (természetesen én is tudom), sem a menzesz elmaradása, sem a folyás újbóli visszatérése. Azt mondta, ezt okozhatja hormonprobléma, cukorbetegség és túlsúly is (túlsúlyos vagyok). Elküldött hormonvérvételre, ma reggel voltam. Ezen kívül felhívta a figyelmemet, hogy sürgősen fogyjak le. Már évek óta próbálkozom, de sajnos nem sikerül. Lehet, hogy nem is vagyok kitartó eléggé, nem tudom. Most sikerült megijesztenie, elterveztem, összekapom magam.
A vérvételen a következő vizsgálatokat kérte: LH, FSH, PROLAKTIN, ÖSZTRADIOL, PROGESZTERON, TESZTOSZTERON, DHEA-S.
Szeretném tudni, mivel vele már nem tudtam beszélni, mert vizitelni ment, hogy ezek a hormonok miért felelősek, és mik a normális szintek? Próbáltam itt a weboldalon utánanézni, de a ciklus napjaihoz mérik. Na, most nekem nincs is menzeszem, akkor mit vesznek alapul? És olvastam a PCO-ról is, melyeket ezekkel a hormonokkal hoznak összefüggésbe. Okozhatják ezeket a problémákat lelki dolgok is? Lehet, hogy meddő lettem? És hogyan lehet kezelni elmaradt menstruációt?
Kérem, válaszoljon, amennyire lehet, egy ilyen "látatlan" esetre. Köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula   InforMed | Petrányi, Gy.
Válasz:  Egyelőre várja meg a hormonvizsgálatok eredményét (de célszerűbb lett volna mesterséges vérzéskiváltás 3-6. napján nézni, valamint cukorterheléses vizsgálat is kéne, ha cukorbetegség gyanúja felmerült). Ha nem jutnak dűlőre, belgyógyász-endokrinológusi kivizsgálását javasolnám (PCOS esetén mindenképpen). Akármi derül is ki, a túlsúlytól való megszabadulás fontos, mert az minden más betegségtől függetlenül önmagában is rontja a teherbeesés valószínűségét.
2007-05-10 11:48:58
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop