Myomagöb és vetélés

Kérdés:  Tisztelt doktornő!
25 éves vagyok, még nem szültem. Terhes lettem és 7 hetesen elvetéltem, a beavatkozás után a jobb oldali petevezetékem begyulladt, melyre gyógyszert írtak fel, de továbbra is fájt a jobb oldalam. Ezért az orvosom ultrahangos vizsgálatra hívott, melyen kiderült, hogy van egy 17 mm-es myomagöb a méh mellett (a vizsgálati papiron az áll, hogy fundusban egy 17 mm-es myomagöb látható).
Lehetséges, hogy e miatt történt a vetélés? Mit lehet ezzel tenni? Ha megint terhes leszek ez gondot jelenthet e? Megint elvetélnék?
Válaszát köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Válasz:  Ilyen kicsi myomagöb nem ritka lelet az ultrahangon. Amennyiben a méhnyálkahártyához van közel és kevésbé a méh külső felszínéhez, előfordulhat, hogy volt köze a vetéléshez, de ennek nem nagy az esélye.
A korai vetélések legnagyobb része inkább genetikai alapú. Ilyenkor nem a szülők kromoszómáiban van a hiba, hanem a két ivarsejt egyesülése utáni osztódáskor. Az így keletkezett embrió csak néhány hétig életképes és elvetélődik.
Előfordulhat, hogy fertőzés állt a vetélés hátterében. Elég gyakori a chlamydia. Ezt érdemes lenne mindkettőjüknél megvizsgálni és szükség esetén kezelni.
Az első terhességeknek nem kis hányada végződik korai vetéléssel, aztán egészséges baba születik. Nagyobb myoma mellett is szoktunk látni sikeres terhességet. Önmagában ez a lelet,- a kicsi myomagöb,- még nem ok aggodalomra. Ha nagyon bedomborodna a méhűrbe, hysteroscoppal szokták eltávolítani.
2004-06-03 23:19:44
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop