Orvosolható -e a myomagöb természetgyógyászati eljárással?

Kérdés:  Tisztelt Dr. Tamási József Úr!
26 éves hölgy vagyok, éppen túl egy elhalt terhességen, sajnos. Okára nem derült fény, de lehetett a miómám, vagy a kettősüregű méhem is. Gyermekvállalás előtt vagyok, minél előbb szeretnék teherbe esni.
A kérdésem, hogy a mióma, amelyre kb. egy évvel ezelőtt derült fény - "jobb oldalon a cervixnél egy 45x30 mm-es myomagöb" (a méh külső falán) - orvosolható-e valamiféle természetgyógyászati eljárással?
Úgy tudom, az ilyen miómagöbök hátterében a hormonális változások (magas ösztrogénszint) is szerepet játszhatnak.
Tisztában vagyok vele, hogy laparoszkópiás eljárás keretében megoldható az eltávolítása, de el szeretném kerülni az újabb műtétet, mivel eddigi életem során már többször operáltak (fejbiccentő-izom letapadással - 7 évesen, ileus-szal - 15 évesen 2x, endometriosis-petefészek-ciszta punkcióval tavaly, és most a 7. héten elhalt terhesség műszeres befejezése miatt), ekkor mindig altattak, és ez úgy tudom, nem tesz jót a szívnek.
Jelenleg cickafark, pásztortáska, kamilla és palástfű gyógyteákat iszom, de vajon ettől a mióma visszafejlődhet?
Várva kedves válaszát,
Köszönettel és Üdvözlettel.

| Az Orvos Válaszol 2004 ;9(4)   InforMed | Tamasi, J.
Válasz:  Sajnos természetgyógyászati módszer sincs olyan, amelytől hatékonyan eltávolítható lenne a myomagöb. Viszont úgy tartjuk a természetgyógyászatban, hogy a myoma az egyfajta daganatféleség, és annak megjelenése esetén szükséges, hogy a páciens különböző daganatmegelőző kezeléseket végezzen rendszeresen. Ettől reálisan várható az is, hogy a göb mérete esetleg nem növekszik tovább. Ha egyéb zavarokat okoz a göb, vérzés, terhességgel összeegyeztethetetlen, akkor a műtét nem megspórolható, de ha nincs ilyen javallat, akkor az is eredmény, ha nem növekszik. Ha valahol azt állítják, hogy el tudják távolítani a göbét műtét nélkül, akkor ne higgye el, mert ilyet már én sokat hallottam, de még egyiket sem láttam működni.

Ha bármi további kérdése van szívesen válaszolok, elnézést a kései válaszért, talán most már utolértem, a sok email-lel magamat és naprakész tudok lenni.

Üdvözlettel.
Tamasi dr.
Tel: 315 2018, 315 2069
2004-04-30 17:26:31
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop