Pánik? Depresszió?

Kérdés:  Tisztelt Doktornő! Közel 50 éves nő vagyok. Régóta szédüléses fejfájós panaszaim vannak. Nem forgó szédülés, csak bizonytalanság érzet. Eddig semmit nem találtak a kivizsgálásokon (MRI, vérvétel, fülészet rendben, pajzsmirigy értékek rendben, az ultrahangon max. 6 mm-es göbök a pajzsmirigyben 4 db, egy kis veseciszta is van ill. kicsit nagyobb az egyik májam.) Próbáltam együtt élni a szédelgéssel, de 1 hónapja volt egy migrénes rohamom, szerintem be is pánikoltam, és azóta folyamatosan hányingerem van, jobban szédülök, és minden nap fáj a fejem. Éjszaka többször felriadok, mintha kergetnének, szakad rólam a víz, majd ráz a hideg, nagyon ideges vagyok, zakatol a szívem. Reggel úgy kelek, mint akit agyonvertek, remegek, iszonyúan ideges vagyok, a gyomrom is remeg, hányok, miközben a szemem alig bírom nyitvatartani. Ehhez társul egy nagyon mély depresszió, szinte meghalni szeretnék, ételundorom van, fogytam egy hónap alatt 8 kilót. Ilyenek a reggeleim, de délutánra minden sokkal jobb, szűnik a remegés, valamennyire enni is tudok, kevésbé szédelgek és nem látom már borúsan a dolgokat. És minden nap ugyanígy zajlik már egy hónapja, dolgozni sem tudok, mert messzire kellene utaznom, de nem merek elindulni így. Ön szerint ezt okozhatja valamilyen hormonzavar, vagy hiánybetegség, esetleg Parkinson-kór (a családban 2 eset is volt). A menstruációm 21 naponta rendszeresen megjön, lehet ez a sok rémisztő tünet a változókortól? Gyógyszert nem szedek, mert nem merem bevenni, amit a háziorvos írt (Frontin), mert így is nagyon zombi vagyok, eleve le vagyok lassulva mozgásban és gondolkodásban is. Csak Valeriánát és más gyógynövényes szereket veszek be. Megyek majd pszichiáterhez, és neurológiára, de félek, hogy egyből gyógyszert akarnak írni, pedig lehet, hogy van valami kézzelfogható ok is erre. Köszönöm a választ előre is.

| pánik, szorongás
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2019 ;25(májusi)   InforMed

Válasz:  Ha nem írja, javasoltam volna, hogy előbb neurológust aztán pszichiátert keressen fel. Első lépés a szervi betegségek kizárása, ha ez megtörténik, és- úgy látom megtörtént, a pszichés okok után kell kutatni és azután elkezdeni a kezelést. Vélhetőleg szorongásos és depressziv panaszaira pszichoterápiás és gyógyszeres kezelés szokott hatásos lenni. Az előbbi kb. 6-7 hónap intenzív terápia után hat, az utóbbi, a gyógyszerszedés gyorsabban hat, kb. 2-3 hónap kezelés után.

2019-05-06 17:37:49
| pánik, szorongás

Hogyan küzdjük le a COVID-19 hírek miatti szorongást?

Jelenleg képtelenség bármit tenni anélkül, hogy ne hallanánk a "koronavírus" szót. A közösségi média tele van a COVID-19 említésével; a híroldalak nem tudnak lépést tartani a folyamatos frissítésekkel.


Koronavírus körkép 02-28

"Döntő ponthoz" érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség a világ országai részéről - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön.


Terjed a vírus és a pánik világszerte

Olaszország mellett Németországban is terjed az új koronavírus, amely újabb európai országokban és Latin-Amerikában elsőként Brazíliában is megjelent. Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány. Több ország vezetői óvtak a pániktól.


A körömrágás kezelése

A körömrágás nem pusztán rossz szokás, hanem a stressz vagy a megszállott-kényszeres viselkedési rendellenesség egyik leggyakoribb tünete.


Ijesztő tünetek – pánikra semmi ok!

Általában megijedünk, ha szokatlan csomót, duzzanatot vagy kiütést észlelünk magunkon. Ne essünk pánikba, az esetek többségében nincs ok aggodalomra.


Web Design & Development Prowebshop