Pattanásos arcbőr - Pötyi

| pattanásos arcbőr, acne, terhesség
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed

Válasz:  

Tisztelt Doktornő!

A problémám bőrgyógyászati jellegű. Már serdülőkorom óta sokat küszködöm pattanásos arcbőrömmel. Voltak jobb és rosszabb időszakok, de teljesen tiszta soha nem volt a bőröm. A legjobban talán a terhességem alatt voltam vele megelégedve. Korábban sokat jártam kozmetikushoz, de érdemben ők sem tudtak sokat tenni, sőt volt, amelyikük még jobban elfertőzte a bőrömet, így aztán nem is próbálkoztam tovább ezzel a megoldással.

1999-ben felkerestem Miskolcon egy jónevű bőrgyógyász magánrendelőjét, ahol kaptam helyi (ecsetelés), illetve gyógyszeres kezelést is. Aztán rendszeresen visszajártam kezelésekre (a doktor úr felesége foglalkozik a rendelőben arctisztító kezelésekkel), és abban az időszakban, illetve egészen idén kb. szeptemberig egészen tiszta volt az arcbőröm, leszámítva azt az egy-két makacs pattanást, amelyek akkor bukkantak fel, ha nem tudtam ellenállni valami finom ételnek, vagy csokinak, amiről pedig tudom, hogy számomra tabu. Közben terhes lettem, és olyan szépen letisztult az arcom, hogy nem is mertem elhinni, de azért reméltem, most már ilyen marad. Terhesség előtt a Tri-Regol nevezetű fogamzásgátló tablettát szedtem, szülés után viszont Continuint írt fel a nőgyógyászom. Ezt most abba is hagytam (kb. április közepe óta szedem), mert igazából közvetve erre gyanakodtam, mint "arcbőröm ellenségére". A menstruációm egyébként még nem tért vissza, mert csak mostanában hagytam abba a rendszeres szoptatást.

Kérdésem lenne tehát, hogyÖn szerint mi okozhatja a pattanások visszatérését, illetve tudna-e ajánlani itt Budapesten olyan rendelőt, vagy orvost, aki megoldást tud a problémámra.

Köszönettel,

egy fiatal anyuka

Jelige: Pötyi

Amint jól megfigyelte a bőrtünetei a megváltozott hormonális viszonyok között (terhesség alatt ) javultak.

Ezért beszélje meg nőgyógyászával, hogy egy olyan antibébit adjon, ami egyben jól befolyásolja a bőrét is (DIANE). Ezt kiegészítheti a családorvostól kért Dalacin , modakodókrém, esetleg Ebrantyl kenőcs helyi alkalmazásával. Ez a kombináció gyakran bevált.

Amennyiben néhány hónap alatt a fenti kombinációval nem ér el eredményt, van egy gyógyszeres lehetőség is, de ez esetleg májkárosítást okozhat, tehát ne ezzel kezdjék, e szer az isotretinoin - ezt heteken át kell szedni. Ennek adását a jónevű miskolci bőrgyógyásszal is megbeszélheti. (E gyógyszer magzatkárosító, tehát használata alatt nem szabad teherbe esni.).

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

2002-07-11 13:47:57
| pattanásos arcbőr, acne, terhesség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop