PCO-m van, újra babát szeretnék

Kérdés:  Kedves Doktornő!

28 éves vagyok. 13 évesen kezdtem menstruálni, mindig rendszertelenül, kivéve mikor fogamzásgátló tablettát szedtem. Molett vagyok, általában mindig az is voltam. Szőrnövekedésem és egyéb más tünetem nincs.

2000. őszén kivizsgáltak, akkor azt mondta egy pesti magánklinika orvosa, hogy PCO-m van. Ha még nem akarok gyereket, szedjem a Diane 35-t. Szedtem, de trombózisra való hajlamom van (akkor ezt még nem tudtam) és fájni kezdtek a végtagjaim, abbahagytam. A második hónapban spontán teherbe estem és most van egy teljesen egészséges, két és fél éves kislányom. Őt császármetszéssel szültem, mert faros volt és 4 kiló feletti a testsúlya.

A baba hat hetes korától Depo Provera fogamz. gátló injekciót kaptam, majdnem egy évig, 2002. év végéig. Onnantól kezdve nem szedtem, mert babát szeretnénk ismét. Az injekció után kb. fél évig abszolút nem volt mensesem (az injekciózás közben sem volt), ezért elmentem orvoshoz. Onnantól kezdve folyamatosan peteérést és menses "mejövesztő" gyógyszereket szedtem: closty, duphaston, zitazonium stb. Általában volt peteérésem, viszont egy-két napos ciklusaim voltak csak és teherbe nem estem. Pedig folyamatos ultrahangozásra jártam, tüszőérést segítő injekciót is kaptam, semmi.

Itt helyben kezeltettem magam, Tatabányán. Kb. 3-4 orvosnál jártam már és anyagilag is eléggé padlóra tett. Volt olyan orvos, aki nem volt biztos a pco-ban sem. Igaz, mindkét petefészkemben sok, kis tüsző van.

Elmentem a Kaáli intézetbe is, ahol javasolták, hogy szedjek megint 3-4 hónapig Diane35-t, utána hagyjam abba.

Kérdéseim:

1. a császártól elzáródhatott e a petevezetékem?

2. most megyek (kb. 3 hét) Szőnybe röntgenes petevezeték vizsgálatra. Hatásos lesz? Úgy értem, ha nem vagyok elzáródva, segíteni fog?

3. ha molett vagyok, képtelenség így teherbe esni?

4. a diane mellett hatásos lenne, ha elkezdenék mertformint szedni, ha igen, mennyit?

5. emellett igyam e a cickafarkfű teát?

6. hallottam a maca-ról illetve a gynevac injekcióról is. Ezeket érdemes lenne még használni?

A szülés óta nem volt semmilyen gyulladásom, fertőzésem. Évente járok rákszűrésre jó eredménnyel.

Ön szerint mit tudok még tenni? Még van egy hónapom a Diane 35-ből, és akkor szedem 4 hónapja. Annyira szeretném, ha most minden sikerülne. A fentiek közül mi az, ami mindenképpen még segítene?

Hormonvizsgálatokat csináltak a 3. és a 21. napon, igaz, hogy a hormongyógyszerek mellett és jónak találták az eredményeket.

Kicsit kétségbe vagyok esve. Anyagilag is rettentő sok a gyógyszerek, orvosok.
Ön szerint???
Köszönettel.
Várom levelét.

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Válasz:  1. Elég kicsi a valószínűsége, hogy a császármetszés önmagában ilyen elváltozást okozott volna.

2. Érdekes dolog a petevezető vizsgálat: Jól lehet informálódni, hogy átjárható-e a petevezető, funkcióképes-e ( ha zsákszerű, akkor hiába átjárható, nem tudja továbbítani a megtermékenyült petesejtet a méhűr felé) Gyakran tapasztaljuk azt, hogy a vizsgálat után közvetlenül létrejön a terhesség. Talán az a magyarázata, hogy a petevezetőben nagyon vékonyka szálagos összenövések lehettek, amit a nagynyomású kontrasztanyag felszakít, és így rendbe jön.

3. Nem képtelenség, de a metformint ilyenkor fontos szedni ( akkor is, ha se PCO, se cukorbetegség nincs)
A kismama tornát már most el lehet kezdeni videokazettáról is. Nem fogja annyira terhelni az izületeket és ha még egy kicsi fogyás is elindult az további haszon.

4. 2x Merckformin 850mg, de ezt orvosának kell beállítania, Mellékhatásai: lehet hasmenés, ritkábban hányinger, néha fogyás

5. Sokszor hasznos.

6. Vannak jó tapasztalataim a Gynevac-cal.

Összefoglalva:
A Diane nagyon jó választás, ha még akar további gyerekeket, ne az injekciót válassza majd a következő szülés és az azt követő közt, hanem a Dianét.
A metformin nagyon fontos.
A kontrasztanyagos vizsgálat is sokat segíthet.

Nem tűnik, úgy, hogy el kellene keserednie. Jó úton van a következő gyerkőc felé.
2004-08-17 23:23:55
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop