Petefészek-gyulladás, visszatérő probléma

Kérdés:  Idén februárjában petefészek-gyulladást diagnosztizáltak nálam, majd miután egy rövid, egy hetes gyógyszeres kúra után azt hittem kigyógyultam, márciusában újra heveny fájdalmaim lettek. Mivel elég erősen fájt, és annyira nem lehetett eldönteni miről van szó, vakbélgyanúval kórházba kerültem. 3 nap után kiengedtek, mivel sem a laborleleteim, sem az ultrahang nem mutatott ki gyulladást.
Mivel a fájdalom nem szűnt meg, visszamenve a nőgyógyászhoz, ismét arra jutottunk, hogy kizárásos alapon petefészek-gyulladás lehet. Masszív antibiotikumos kezelés után (2 kör gyógyszer egymás után) úgy tűnt, meggyógyultam - majd ezen a héten megint, a "második fordulóhoz" hasonlatosan erősen fájni kezdett a hasam. Most rövidre akartam zárni a kérdést, a nőgyógyásznál kezdtem - aki megint petefészek-gyulladást talált, bár most sem labor-, sem ultrahangvizsgálat nem készült. Az orvosom újabb antibiotikum kúrára fogott, 2 napja szedem a gyógyszereket (Zinnat és Dalacin párhuzamosan), azonban a helyzet eddig még nem javult.
Ezek nyomán, és az interneten található cikkeket olvasva felmerült bennem néhány kérdés:
- Mi alapján azonosítható egyértelműen, hogy petefészek-gyulladásról vagy másról, esetleg vakbélgyulladásról van-e szó?
- Ki lehet gyógyulni valaha végérvényesen egy petefészek-gyulladásból? Ha igen, mi a teljes gyógyulás jele/feltétele?
- Az antibiotikum hatására mikortól kell/lehet javulásra számítani? Az orvosom 3 hét múlva rendelt vissza kontrollra, ez azt jelenti, hogy addigra fog nagyjából elmúlni?
- Ha ágynyugalmat javasolt az orvos, azt meddig kell fenntartani, hogy hatása is legyen? Elég néhány nap, vagy inkább 1 vagy több hét kell hozzá?
Elnézést a sok kérdésért, de sajnos eddig többfajta választ kaptam a fentiekre, így elég bizonytalan vagyok, mit várhatok.

| Az Orvos válaszol - Dr. Miskovszky Vilmos   InforMed | Miskovszky, V.
Válasz:  A kismedencei gyulladások, így a petefészek-gyulladás is lassan gyógyul, illetve átmehet idült formába. Ezért pihenést, és kíméletet is szoktunk rendelni. Azonban a csak fájdalom alapján nehéz kimondani a gyulladás dg-t. Labor, UH vizsgálat, hőmenet mind-mind értékelendő. Tudni kell azt is: hány szülés volt? Milyen a nőgyógyászati anamnézis? A vakbélgyulladás nem "ingázik", azaz hetente nem újuk ki?
2007-07-20 13:20:22
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop