Rendszertelen ciklus a fogamzásgátló abbahagyása után

Kérdés:  25 éves egyetemista lány vagyok, tartós párkapcsolatban élek. 5 és fél évig szedtem fogamzásgátló tablettát (Minulet). Kérdésemre, hogy kell-e szünetet tartanom, két nőgyógyász is azt mondta, hogy nem szükséges. Márciusban úgy döntöttem, hogy abbahagyom és más módszert választunk a védekezésre, mert gyermeket még nem szeretnénk. Márc. 17-től menstruáltam utoljára, utána már nem vettem be gyógyszert. Kb. 28 nap múlva nagyon gyenge mensesem volt, csak jóindulattal lehetett annak nevezni. Azóta pedig nem jelentkezik. Terhes biztos, hogy nem lehetek, mert azonnal áttértünk az óvszerrel történő védekezésre.
A nőgyógyász, akihez járok, 1 hónapig szabadságon van, azért fordulok önökhöz. Már több helyről hallottam, hogy ilyen esetben nem mindenkinek jön meg a menstruációja, van, akinek gyógyszerrel indítják meg. Nekem korábban sem volt rendszeres ciklusom, lehet, hogy ez is közrejátszik?

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Válasz:  A fogamzásgátló abbahagyása után valóban nem mindenkinél tér vissza azonnal a rendszeres menstruáció, főleg ha a gyógyszerszedés előtt sem volt igazán rendszeres. Az hipotalamus nevű agyi terület újra átveszi a ciklusok vezérlését a külső hormonhatás helyett, és ez nem megy mindig tökéletesen először. A terhességi tesztet azonban mindig érdemes elvégezni: akkor is, ha csak a mennyiség volt kevesebb és akkor is, ha óvszerrel védekeztek. Ha továbbra sem áll be a ciklusosság, érdemes egy hormon-profilt nézni, hátha kell egy kis gyógyszeres segítség ahhoz, hogy a ciklus újra rendszeres legyen.
2004-06-03 23:09:07
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop