Rendszertelen menses 16 évesen

Kérdés:  Tisztelt Doktornő!
16 éves lány vagyok. Novemberben lesz 3 éve, hogy megjelent az első menstruációm, de nem állt be. Sőt 2-szer volt, hogy kimaradt. 28 napra sosem jön, sokszor 1 hetet késik, valamikor másfelet (ez ritka). Nem tudom miért nem áll be, valami betegség vagy hormonprobléma miatt, de szeretném megtudni.
Nem élek nemi életet, fogamzásgátlót ezért nem is szedek. Vérszegénység miatt 4 doboz vastablettát szedtem be. 1 éve volt egy komolyabb betegségem is, húgyúti gyulladásom miatt véreset pisiltem, de nem hiszem, hogy ez miatt nem áll be a menstruációm.
Kérdéseim: Ennyi késés még belefér, vagy menjek el nőgyógyászhoz? Lehet betegség is?
Válaszát előre is köszönöm.

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G..
Válasz:  A probléma inkább kellemetlen, mint veszélyes, de ezért is megéri nőgyógyászhoz fordulni. Egyetlen vérvétel sok információt ad a hormonműködésről. Nemcsak fogamzásgátlóval lehet beállítani a menstruáció rendszerességét, vannak más hormonális kezelések is. Minden lehetőséget hosszú lenne leírni. Érdemes tehát olyan nőgyógyászhoz fordulni, aki a hormonális állapot alapján a megfelelő kezelést fel tudja írni. Nem ritka, hogy néhány hónapos kezelés után a menstruáció rendeződik
2004-07-28 19:37:09
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop