Sikertelen inszeminációk

Kérdés:  Kedves Doktornő!
Férjemmel másfél éve szeretnénk gyermeket, ez idáig hiába. Tavaly tavasszal három hónapig szedtem Clostylbegyt tablettát, de a terhesség nem jött létre. 2004 februárjában jutottam el a Meddőségi szakrendelésre, ahol alapos kivizsgálást követően 2 hónapban is PCT-t végzett rajtam a Doktor Úr. Az 1. eredménye: látóterenként 1-2 mozgó hímivarsejt; 2. eredménye: nincs mozgó hímivarsejt.
Ezt követően került sor májusban Laporoscopia-Adhesiolysis, Electrocoagulatio ovarii, chromohydrotubatios műtétre. A műtét eredménye: a bal oldali petefészek számos összenövésbe csomagolt, a jobb oldali tuba könnyen átjárható, a bal oldali kürt lezárt. A férjem andrológiai eredményei a következőek: sperma mennyiség: 3 ml, PH 7,6, Szám/ml 50, mozgás 70%, kp. élénk: 80%, mérs seb:10%, alig haladó 10%. Az első inszeminációt júniusban végezték. Előtte kaptam Clostylbegyt tablettát, 8 ampulla Puregon 50 injekciót, és 2 ampulla Choragon 5000 injekciót. UH eredményeim a 12. napon: endometrium 8mm, Jobb oldal: 1 db 19mm, 1 db 17 mm, 1 db 15 mm; bal oldal 2 db 17 mm petesejt.
17-B-ösztrogen: 1174.00 pg/ml. Az inszeminációt a 15 napon végezték el, előtte nem volt UH. Az inszemináció előtt a leadott spermiumban nagyon sok (látóterenként több 100) fehérvértestet találtak, de az inszeminációt elvégezték. Ezt követően napi 2*1 szem Duphastont szedtem. Sikertelen lett, 32 napra pecsételő vérzés lépett fel, az UH vizsgálat 16 mm endometriumot mutatott, a 34 napon teljesen megjött a vérzés. A második inszeminációra júliusban került sor: ismételten Clostylbegytet szedtem és 9 ampulla Puregon 50 injekciót kaptam, majd 2 ampulla Chorogan 5000 injekciót. A 11. napi UH eredmények: endometrium: 11 mm, jobb oldalon 1 db 17mm, 4 db 12 mm petesejt, bal oldalon 5 db 13 mm petesejt, 17-B-ösztrogén: 1387 pg/ml. A 14 napi UH eredmények: endometrium 11 mm, jobb oldal 2 db 20mm, bal oldal 3 db 17-18mm petesejt. A 16 napon végezték el az inszeminációt, a férjem spermiumában kevés volt a mozgó sperma, de azt mondták, hogy ennyi is elegendő. A korábbi probléma miatt szedettek vele antibiotikumot (Cifran-t). Ismételten Dupaston szedtem most 10 napig naponta 2*2 szemet, majd napi 2*1 szemet. A 32 napon megjött a menstruációm. Ez a sikertelenség nagyon megviselt, nehezen tudom elfogadni, hogy a második sem sikerült.

Segítségét kérem, hogy mit jelentenek az eredményeim, illetve a férjem problémái okozhatták-e, hogy nem voltak sikeresek az inszeminációk, illetve mi lehet az oka a sikertelenségnek. Egymás után hányszor lehet illetve érdemes inszeminációt végezni? Nem szükséges köztük pihenőt hagyni (1-2 hónap)? A Doktor Úr azt mondta, hogy nem probléma az, hogy a bal oldali kürt elzáródott, mert az ott megérett petesejt is megtermékenyülhet. Ez hogyan lehetséges? Van-e valamilyen természetes gyógymód a sikeres terhességre?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel.

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Válasz:  Ne keseredjen el többször is szoktak kísérletezni, mire sikerül egy terhesség, de néhány dolgot szeretnék javasolni. Valószínűleg a férjénél visszatérő prosztata-gyulladás áll fenn: mindkettőjüknek érdemes antibiotikumot szedniük. A Cifran nagyon jó. Ha Önnél fennállhat terhesség, akkor inkább Sumamedet szoktunk javasolni az adott ciklusban , de ha éppen nem serkentett a ciklus, akkor az egyidejű Cifran Önnél is szükséges. Ha egymás után sok a serkentett ciklus, valóban egy kicsit "viharvert " lesz a petefészek, de Ön ettől még távol van. A természetes gyógymód a terhességre sokféle, ezek közül azokat írom le, amellyel magam is sikereket láttam: Gyakori, hogy fürdőkezelés után esik teherbe a kismama (Parád, Zalakaros) ide a kezelőorvos beutalhatja TB-re a kezelésekre. Egy kellemes szálloda is sokat segít abban, hogy természetes módon jöjjön létre megtermékenyülés, a szerelem ugyanis jobban működik kellemes, pihentető környezetben. A másik, ami sikereket hozott tapasztalataim szerint a Gynevac kúra és a Folsav szedése. Érdekes lehet C. Molnár Emma: Az anyaság pszichológiája című könyve, hogy lelki szempontból is jól be tudjon ágyazódni a kis magzat. Az antibiotikum persze nagyon fontos mindkettőjüknek egyidejűleg.
2004-08-11 19:31:43
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop