SNSA

Kérdés:  Tisztelt Doktor úr! 2016. november óta van intermedier uveits o.d.-m. Volt neurológiai- és immunológiai kivizsgálásom, ami nem hozott eredményt, bár akkor a szememet leszámítva panaszmentes voltam. Medrol terápia megoldotta, kb. másfél évig tünetmentes volt, majd iridocyclitis a bal szemen, később mindkét szemen gyulladás, szteroidos szemcseppel kezelték, de másodlagos zöld hályogom lett. 1-2 hetes szünetekkel folyamatosan fennált a gyulladás. Tavaly nyáron egy gyógyulni nem akaró seb kapcsán merült fel ismét, hogy ennek más lesz a hátterében, a szemgyulladás is csak tünet. Novemberben a bőrgyógyászaton javasolták a gasztroenterológiai kivizsgálást Crohn gyanú miatt (Dg. pyoderma gangraenosum). December 1-től újabb Medrol terápia (napi 32mg hetente 4mg-al csökkentve), Trexan-al kiegészítve (heti 15mg), a szemész kezdeményezésére, immunológussal egyeztetve. Itt már jelentős derék- és gerinc fájdalmakkal. A kezelés hatására a bőrgyógyászati panaszok rendeződtek. Január immunológia Dg. Seronegativ spondylarthropatia, enyhe sacroileitis. Február: visszatérő szemgyulladás miatt (akkor már csak nap 2 mg volt a Medrol.) Medrol visszaemelve 8mg-ra, immunológus 20mg-ra emelte a Trexant. Március 14-én vastagbél tükrözés, 2 fekély a terminalis ileumban, szövetminta vétel. Hetek óta jelentkező záróizom görcs miatt kértem, hogy nézzék meg, van-e aranyerem, nem volt. Dg: Crohn-betegség k.m.n. március 21-én immunológia: Dg. Lumbalis és más discus rendellenesség, Gyulladásos spondylopathia k.m.n., Crohn-betegség egyéb. Normális ember elkeseredne, de én örültem, hogy végre nem tünetet kezelünk, azt mondta a doktornő, hogy a megkezdett terápia jó lesz erre is megfelelő diéta mellett, a záróizom görcsöt is a betegség okozza, arra szedhetek Nospat, vagy Quarelint. Következő időpont 07.26. Másfél hete megjött a szövettani eredmény: acut ileitis oedemaval és fibrosissal, IBD nem igazolódott. Kérdéseim: -Belezavarhatott-e a szövettani eredménybe a 3,5 hónapja tartó gyógyszeres terápia (nem volt a minta mellé elküldve, hogy mit szedek)? -Lehet-e Crohn, ha ez a minta nem igazolta? -A záróizom görcs egyre problémásabb, menstruáció alatt gyógyszerre sem enyhül (nem a hasam szokott görcsölni, hanem a derekam fájni), péntek éjjel aludni sem tudtam, egész hétvégén fájt, vasárnap este fürdés közben fekete-bors nagyságú, szabálytalan alakú kinövést találtam a végbélnyílásomon, illetve a deréktáji fájdalom is erősödött.

| immunológia, kivizsgálás
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2019 ;25(májusi)   InforMed

Válasz:  Kedves Érdeklődő, szívesen konzultálok Önnel egy orvosi vizsgálat keretében. Tisztelettel, Kádár János dr.

2019-05-04 19:15:06
| immunológia, kivizsgálás

A gyomor- és a nyombélfekély kialakulása, kivizsgálása és kezelése

A nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszán lévő nyílt sebet fekélynek nevezik. A betegségre leggyakrabban a hasi fájdalom hívja rá fel a figyelmet. A kialakulásáért döntően bakteriális fertőzés, a reflux, stressz és egyes gyógyszerek tartós szedése tehető felelőssé.


Új TBC gyógyszer

A világon elsőként fejlesztettek ki egy új, antibiotikumot nem tartalmazó gyógyszert a tuberkulózis kezelésére a Manchester Egyetem kutatói. A Journal of Medicinal Chemistry című folyóiratban publikált tanulmány szerint ez az első olyan nem antibiotikum alapú készítmény, amellyel sikerrel kezelték a tuberkulózist állatkísérletben.


A nyers tej fogyasztása csökkenti a fertőzéseket csecsemőkorban

Úgy tűnik, hogy a nyers tehéntej hatásos gyerekeknél a légúti fertőzések, a láz és a középfülgyulladás ellen. Azok a csecsemők, akik nyers tehéntejet kapnak, ritkábban betegszenek meg, mint a tartós tejet ivók. Ezt közölték közölték a Journal of Allergy and Clinical Immunology című orvosi folyóiratban.


A csecsemőkori táplálás befolyásolja az immunrendszer fejlődését

Hatással van a későbbi immunrendszerre az elválasztás után az a tény, hogy a csecsemőt anyatejjel táplálják-e vagy tápszert kap. Ezzel magyarázható, hogy egyes emberek különbözőképpen reagálnak a védőoltásokra, vagy hajlamosak a fertőzésekre, vagy pedig autoimmunbetegségtől szenvednek.


Hogy vegyük rá a szervezetet, hogy befogadjon egy átültetett szervet?

Ausztrál kutatók váratlan felfedezése új lehetőséget nyitott arra, hogy befolyásoljuk a szervezet válaszát mindennel szemben, amit nem ismer fel sajátként: például átültetett szövetet vagy szervet.


Web Design & Development Prowebshop