Sokizületi gyulladás, terhesség

Kérdés:  1987 óta szenvedem sokízületi gyulladásban. Amikor elkezdődött, egyik napról a másikra 13 éves voltam. Az összes ízületem begyulladt, megduzzadt és nagy fájdalmaim voltak. A betegségem első 5 évében ezek a panaszok minden évben visszatértek, később "csak" 2-3 évenként. Jelenleg, valószínűleg a gyógyszereknek köszönhetően nagyjából panaszmentes vagyok. "Csupán" a jobb térdem szokott néha begyulladni és megdagadni, látszólag különösebb indok nélkül. Több fajta gyógyszert kaptam már, többször megszúrták, illetve lecsapolták az izületeimet.
1989 óta szedem állandóan a Methotrexátot. Heti 4 tablettával kezdtem, ez kb 2-3 éven keresztül volt heti 5 tabletta. Jelenleg heti 2 tablettát szedek, napi másfél Perdnisolonnal és Relifexel párhuzamosan. Ha csökkentem a Prednisolont, a Methotrexátot kell emelni, tehát ördögi kör. Az elmúlt évben tudtam meg, hogy tulajdonképpen ez egy autoimmun betegség, amelynek ez a lefolyása, eredménye.
A kezelésemet az ORFI-ban kezdték el, a Gyermekreumatológiai osztályon, dr. ….főorvos A betegségem jelenleg stagnál, ez a stagnálás jellemzi az elmúlt kb. 4-5 évet. Mivel az itthoni egészségügyi helyzet és hozzáállás nem teszi lehetővé, hogy a kezelésben tovább lépjünk, ezért szeretnék külföldi lehetőségek után nézni.
Tisztelettel kérem ebben a segítségüket, mivel a magyarországi orvosok, akikkel eddig beszéltem, kivétel nélkül ragaszkodnak a jelenlegi gyógyszerekhez. Ezeknek a mellékhatása ismeretes, a legnagyobb probléma, hogy ilyen gyógyszerek mellett a gyermekvállalás kizárt.

| poliartritisz, terhesség
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed

Válasz:  Ha a betegsége, mint írja is, viszonylag jóindulatú, stagnál, akkor biztosan akad olyan belgyógyász, aki a teherbeesés és terhesség idejére minimumra tudja csökkenteni a szükséges gyógyszereket, úgy, hogy az ne ártson a magzatnak. Ha sikerül is teherbe esnie, akkor is a magzat fejlődésének szorosabb ellenőrzése indokolt már az autoimmun betegség léte miatt is, de ez természetesen nem akadálya annak. Remélem végül is talál megfelelő orvost!

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

2003-04-07 17:10:53
| poliartritisz, terhesség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop