Szabálytalan ciklus, szőrösödés

Kérdés:  Tisztelt Doktornő!
13 éves koromban volt először menstruációm, de egy fél év múlva el is maradt. Ezután kb. évente egyszer jött meg. Orvoshoz fordultunk, de nem igazán használtak a gyógyszerek. 20 éves korom körük a menses magától helyreállt, most kb. 30-32 napos a ciklusom. Addigra azonban igen erős férfias szőrösödés alakult ki a lábamon, a karomon és kissé az arcomon is, kihullott sok hajam, és a melleim sem nőttek nagyobbra, mint egy 13 éves kislánynak. Most 30 éves vagyok, jártam már endokrin szakrendelésen, hátha van valamilyen új kezelési mód, de az orvos bármiféle vizsgálat nélkül csak fogamzásgátlót akart felírni.
Nem igazán tudom hová fordulhatnék, ha a szakrendelésen ezt tudták csak javasolni. Szeretném, ha javasolna konkrétan orvost, szakrendelést, vagy valamit, mert nem igazán szeretném ezt még néhányszor végigcsinálni találomra kiválasztott orvosokkal, de nagyon szeretném, ha ez az állapot megváltozna!
Köszönettel és tisztelettel.

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Válasz:  Úgy tűnik, problémáinak hátterében a magasabb férfihormon-szint állhat, melynek forrását valóban érdemes kivizsgálni. Elsősorban a petefészek vagy a mellékvese szokott lenni a túltermelés forrása. Gyakori, hogy öröklött hajlam talaján alakul ki az elváltozás.
Ha a jóindulatú daganatot kizárták, valóban gyógyszeres kezelést szoktak javasolni, mely részben női hormonokból és antiandrogénből állhat (más kezelés is van). Ennek lényege, hogy a férfihormon hatása kevésbé valósul meg: a szőrösödés szempontjából is, de a gyermekvállalás is sikeresebb, ha előtte antiandrogén kezelés volt.
Budapesten több jó hírű nőgyógyászati endokrinológia szakrendelés van. Szakemberek közül dr Dancsó János (Szabolcs utca) minden bizonnyal tud Önnek segíteni, de más szakrendelésekhez is bizalommal fordulhat
2004-07-27 13:33:03
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop