Szédülés, fejfájás, tarkórészen zsibbadás - 58 éves anyukám

Kérdés:  Szeretnék érdeklődni, hogy az alább felsorolt tünetek alapján mi lehet anyukám betegsége?
58 éves, január 16-án rosszul lett anyukám, többször hányt, rendkívül erős fejfájása volt, ami nem csillapodott több napig sem. Az elejétől kezdve erős szédülésre panaszkodott, ezen kívül a koponyája hátsó részén, a tarkórész fölött jelentkezett egy behatárolható területen belül fájdalom, és egyben zsibbadtság is.
A szag- és ízérzékelése teljesen megszűnt azóta, a hangokat is tompán hallja, és állítása szerint, mintha messziről érkeznének a hangok, ha beszélünk hozzá.
A panaszai után kihívtuk a háziorvost, aki azonnal mentőt hívott hozzá. Mivel hányt ezért infúziót kapott kiszáradás ellen. Felállni az ágyból egyáltalán nem tudott annyira szédült. Tüneteit csillapították a kórházban eltöltött este folyamán, de másnap reggel hazautalták, bár panaszai ugyanazok voltak. A háziorvos is meglepődött, hogy ilyen súlyos állapotban nem tartották kórházban, de nem tudtunk mit tenni. Zárójelentésén csak az szerepel, hogy pajzsmirigy ultrahangra kap időpontot. A vizsgálat megtörtént, semmi rendelleneset nem találtak, anyukám ugyanúgy rosszul van, talán egy fokkal jobban, de most a háziorvos neurológus szakorvost ajánlott.
A leírt tünetek alapján, mi a véleménye Önnek? Mi lehet anyukámmal? Félek, hogy bármikor állapota rosszabbodhat, és kezelés, ellátás nélkül bármi megtörténhet ezek után. Sajnos a zárójelentés nincsen nálam, ezért nem tudok semmi mást Önnek felvázolni, mint a tüneteit, de már március van és eddig minimális javulás jelentkezett (fel tud kelni anyukám, és tud kicsit sétálni). Mire számíthatunk Ön szerint a leírtak alapján?
Előre is köszönöm válaszát.

| Az Orvos válaszol - Dr. Ertsey Csaba, PhD 2008 ;13(áprilisi)   InforMed | Ertsey, Cs.
Válasz:  Elnézését kérem, hogy bár a leírtak komoly betegség gyanúját is kelthetik, ekkora késéssel válaszolok. Sajnos az e-mailjeim között elkeveredett az a levél, melyben az Ön kérdése is volt.
Lehet, hogy közben már tovább vizsgálták édesanyját, de ha nem, akkor mindenképp javaslom a neurológiai kivizsgálást, mert a panaszai alapján koponyaűri (ún. subarachnoidealis) vérzés vagy agyi vérkeringési zavar is állhatott a háttérben.
2008-05-05 12:14:14
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop