Szédülés, influenza szövődménye?

Kérdés:  Influenza szövődményeként egy hete folyamatosan szédülök, és hányingerem van. A betegség elején, amikor 39 fokos lázam volt, a nyaki gerincen is éreztem fájdalmat, ami sugárzott a gerincbe. A láz elmúltával ez is megszűnt, de maradt a folyamatos szédülés, mely a fejem mozgatására rosszabbodik.
2004-ben volt egy nyakigerinc-műtétem autóbaleset miatt, nyaki VI-VII csigolyákat lemezzel-csavarral rögzítették, illetve a kettő közötti porcot vették ki (az tört össze) és pótolták a medencéből kivett csonttal. A műtét óta nem volt lázzal járó betegségem, így tapasztalatom sem, arról, hogy esetleg vírusfertőzésnél a terület érzékeny lehet.
A házi orvosom jelenleg Sirdalud szedését javasolta, bár nem érzek izomfeszülést sem görcsöt, és a gyógyszer sem javít az állapotomon.
A szédülés szinte folyamatos, ha fokozódik, akkor a hányinger is, de hányás nem volt. Ön szerint lehet mindez a vírusfertőzés eredménye, szövődménye? Javasol neurológiai kivizsgálást? Mi történhetett a háttérben valójában?
Válaszát várom, köszönettel!

| Az Orvos válaszol - Dr. Ertsey Csaba, PhD 2008 ;13(februári)   InforMed | Ertsey, Cs.
Válasz:  Tisztelt levélíró, a választ a kérdések végén kezdve, ha panaszai továbbra is fennállnak, mindenképp indokoltnak látom a neurológiai kivizsgálást. Bár szédülés valóban jelentkezhet vírusfertőzés után is, számos egyéb betegség van, ami szédülésérzést okozhat. A neurológiában "valódi" (határozott irányú mozgásérzéssel járó) szédülést és "nem valódi" szédülést (más néven szédülékenységet, bizonytalanságérzés jellegű szédülést) különítenek el. A leírás alapján az Ön esetében elsősorban a "valódi" szédülést okozó valamely betegség jön szóba. Ezek többsége spontán is javulni szokott, de kis eséllyel előfordulhat komolyabb, kezelést igénylő betegség is, ezért látom célszerűnek neurológiai vizsgálatát. Az, hogy a nyakigerinc-műtét és a szédülés közt összefüggés lenne, igen kevéssé valószínű; a nyaki gerinc influenza alatti fájdalma is valószínűleg a fertőzés következménye lehetett.
2008-02-23 21:17:55
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop