Szopizás közbeni hasfájás

Kérdés:  Nekem a 16 hetes kisfiam hasfájásával kapcsolatosan lenne kérdésem. Ő már szinte újszülött korától hasfájós volt, mindig két szoptatás között tört rá a hasfájás rohamszerűen, teljesen váratlan időpontokban. Ez a jellegű hasfájása elmúlt.
Egy hónapja küzdünk azzal, hogy szoptatás közben rángatózni kezd a mellemen a fájdalomtól és feladja a szopizást, van, amikor már 40 gr után. Egyedül a hajnali etetéskor nincs probléma, egyébként változó, valamelyik etetés simán megy, valamikor egyszerűen képtelen vagyok megszoptatni.
Feladja a szopizást és utána is csak sír egy darabig a fájdalomtól. Emiatt gyakran etetem és kevesebb mennyiségeket szopizik egy alkalommal, mivel egyszerre nagyobb mennyiséget képtelen megenni. Eddig megfelelő volt a súlygyarapodása, 3680 grammal született és 14 hetesen mért a doktornéni 6850 grammot. Nagyon aggódok amiatt, hogyha tartósan fennáll ez a helyzet, nem tud eleget szopizni, akkor a súlygyarapodásával is gondok lesznek.
Arról nem is beszélek, hogy mekkora tortúra egy szoptatás. Megmondom őszintén, én már el is tettem a mérleget, mert már nem akarom magam azon stresszelni, hogy megint csak mennyit tudott szopizni.
Lehetséges, hogy valamilyen szervi probléma áll ennek a dolognak a hátterében? Többen csak legyintenek, hogy a hasfájást kinövi, de könnyű mondani annak, aki nem éli át ezeket a szoptatásokat. Igényel valamilyen kivizsgálást az eset, vagy idővel kinövi? Esetleg lehet valamilyen ételallergia? Teljesen tejmentes diétán vagyok. Más étel okozhat ilyen tüneteket?
Válaszát előre is köszönöm!

csecsemő, szoptatás, csecsemÅ‘ | Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2011 ;16(novemberi)   InforMed | Vígh, E.
Válasz:  Kedves Anyuka!
Amikor a szoptatás efféle idegesség, szorongás forrása lesz, akkor ez bizony a babára is visszahathat, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy etetés közben a hasa fáj.
Ne aggódjon, a baba tudja a dolgát, megfelelően fejlődik. A mérleget felejtse el, próbálja meg újra megteremteni a szoptatás nyugodt, biztonságot nyújtó meghitt légkörét.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek az Csecsemőgondozás, szoptatás rovatban olvashatók.

2011-11-30 07:39:50
| csecsemő, szoptatás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop