Szoptatás

Kérdés:  Tisztelt doktornő!
Üdvözlöm. Mint védőnő hallgató, szeretném a segítségét kérni egy nagyon fontos témában, mely nagyon sok szoptató anyát érinthet. Ez pedig a lázas állapot alatti szoptatás. Szeretném megtudni, hogy milyen esetben indokolt a szoptatás teljes mellőzése, valamint milyen esetekben lehet lázas állapot ellenére is szoptatni.
Köszönettel.

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Válasz:  A lázas állapotot ki kell sürgősen vizsgálni. Valóban nem kell minden esetben leállítani a szoptatást.
  1. Az emlő gyulladása: Elküldjük a tejet tenyésztésre, de már kap gyógyszert is: először vakon kap antibiotikumot, mely a szoptatást nem zavarja. Ha láztalan néhány nap alatt, máris szoptathat. 5 nap, mire kitenyésztjük a kórokozót. ilyenkor addig kell a kifejt tejet kiönteni a csapba, amíg a tenyésztés negatív nem lesz. A fejés nagyon fontos, bármilyen fájdalmas is. Helyi borogatás segíthet.


  2. A lázas állapotot húgyúti fertőzés okozza. Az anya olyan gyógyszert kap, amely nem zavarja a szoptatást pl. Semicillin. Közben vizelettenyésztés, ha nem reagált Semicillinre, tenyésztésnek megfelelően célzottan kezelni. Ha ez az antibiotikum nem fér össze a szoptatással, a negatív vizeleteredményig kell kiönteni a tejet, utána szoptat.


  3. A lázas állapot oka méhgyulladás. Hasonló az előzőkhöz, sokszor gyermekágyi méhkaparás is történik, antibiotikum kezeléssel (először vakon, aztán a lochia-tenyésztés eredményétől függően.
Természetesen sokféle más elváltozás okozhat lázat, ezek a leggyakoribbak.

Tisztelettel: Dr Gyovai Gabriella
2004-03-29 18:40:45
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop